Amíg a kormánypárt azt tapasztalja, hogy a gyűlöletkampányoknak vagy karaktergyilkossági kísérleteknek megvan az eredménye, nem várható, hogy más eszközökhöz nyúl. Ezt most Hódmezővásárhelyen tesztelhetik, ahol februárban lesz időközi polgármesterválasztás, az ellenzék által támogatott jelöltet pedig máris elkezdte üldözni a „balszerencse”. A közeli Algyőn viszont tavaly egy időközin már nemet mondtak a helyiek a lejáratásra.

 
Fotó: zoom.hu, Veres Veres Viktor


Az elmúlt nyolc év bizonyította, hogy bár sokszor azt hittük, ha a Fidesz túltolja a biciklit, akkor az majd arcul csapja őket, de valójában ez nem így van. Legalábbis választási ügyekben senki nem tudta becsatornázni azt az ellenszenvet, amit esetleg a különböző lejárató vagy megfélemlítő akciók generálnak. A többi között erről beszélt lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője a február közepén esedékes hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választással kapcsolatban.

A napokban derült ki, hogy az ellenzék széles körű támogatásával, de függetlenként induló Márki-Zay Péter két nappal azután vesztette el az állását, hogy bejelentette indulási szándékát a Fidesz jelöltjével szemben, később pedig térfigyelő kamerát is kapott az az utca, amelyben Márki-Zay Péter lakik.

László Róbert általánosságban a gyűlöletkampányokról és a karaktergyilkosságokról azt mondta: amíg a Fidesz azt tapasztalja, hogy ennek megvan az eredménye, addig nem várható, hogy más eszközökhöz nyúl. Egy-két esetben ugyanakkor előfordulhat, hogy a lejáratni kívánt ellenzéki vagy független induló nyer, de ez sok tényezőtől függ. Veszprémben például az időközi országgyűlési képviselő-választáson Kész Zoltánt megpróbálták lejáratni, de ott nyitott volt a küzdelem. Hódmezővásárhely esetében már az is csoda lenne, ha meg lehetne szorongatni a fideszes indulót. Vagyis önmagában nem elegendő, ha ellenszenv van a regnáló hatalommal szemben, arra is szükség van, hogy legyen olyan jelölt vagy párt, amelyikről elhiszik a választók, hogy győzni tud.

„Én lennék a legboldogabb, ha bebizonyosodna, hogy ezeknek az eseményeknek semmi közük a politikai szerepvállalásomhoz. Mindenesetre vannak rajtam kívül sokan, akiket, mint Potrient, üldözi a balszerencse” – az Index beszámolója szerint ezt mondta Rejtő Jenő rendszeresen megszívatott őrmesterét felidézve Márki-Zay. A hétgyermekes, keresztény-konzervatív, katolikus férfi egy multinacionális cégnél dolgozott karácsonyig. A távozást „semmilyen írásos figyelmeztetés, szóváltás nem előzte meg, így váratlanul ért, de korrektül zajlott le, közös megegyezéssel, végkielégítéssel. Eleinte nem jutott eszembe, hogy ez az indulásom miatt volna, de nem találtam más észszerű magyarázatot.”

A Márki-Zayt korábban alkalmazó cég közleményben azt állította: nem politikai okokból történt a munkaviszony megszüntetése, és noha ezt decemberben közölték az érintettel, arról már októberben döntés született. A politikus ugyanakkor a helyi független hírportálnak, a vásárhelyihírek.hu-nak eljuttatott közleményében azt írta: még két nappal a munkaviszonya megszűnése előtt is fontos feladatokat kapott egyhetes határidővel. Érdekesség: Márki-Zay Péter eredetileg nem állította, hogy politikai okokból küldték el, csak arról beszélt, két nappal a döntése után veszítette el munkáját. Viszont a cég „egy láthatóan politikailag motivált nyilatkozatot tett” azzal, hogy a volt polgármester nevét is belekeverte a dologba (a cég azt írta, hogy a döntés idején még az azóta elhunyt Almási István volt a polgármester).

Ami a kamerákat illeti: ezek kihelyezése ugyan előbb tervben volt, mint ahogy Márki-Zay bejelentette volna indulását, de a Közbeszerzési Hatóság oldalán böngészhető dokumentumban nem tesznek említést arról, hogy valaha is az elképzelések között szerepelt volna a beruházás azon az utcasarkon, ahol a politikus is lakik, aki mögé lényegében a teljes ellenzék beállt az MSZP-től a Momentumon, a DK-n, az LMP-n át a Jobbikig. (A településen a korábbi polgármester halála miatt február 25-én tartanak időközi választást.)

Bár a városban a Fidesz régóta legyőzhetetlen, korábban Hódmezővásárhelytől nem is olyan messze volt már példa arra, hogy nagyot erősödött a lejáratni kívánt jelölt.

Algyőn tavaly szeptemberben kellett időközi választást tartani, miután a helyi képviselő-testület júniusban „az ellehetetlenült közös munkavégzés miatt” feloszlatta magát. A polgármestert és három támogatóját ugyanis a testületben rendre leszavazta a részben fideszes képviselőkből álló csoport.

A nagyközségben a polgármesteri tisztségért 2014-ben a független Molnár Áronon kívül Herczeg József (szintén független) volt polgármester és Pongrácz Tamás (Fidesz–KDNP) indult. Molnár akkor a második helyen végzett Herczeg Józsefnél mindössze 9-cel, Pongrácz Tamásnál pedig 58-cal több szavazatot gyűjtött.

A tavalyi időközi választáson ugyanakkor Molnár Áron már nagyon megverte ellenfeleit: 1794 szavazatot kapott, míg legnagyobb ellenlábasa, a függetlenként indult Roczkó András (aki korábban a Fidesz-frakciót erősítette) 622 voksot szedett össze. Ráadásul a helyiek csak olyanokat választottak a képviselő-testületbe, akiket a polgármester kért fel. Mindezt annak ellenére, hogy még Lázár János miniszter is beszállt a kampányba, méghozzá a polgármester ellen, akinek szerinte félre kellene állnia.

„Nagyon jó érzés, hogy ilyen arányban támogattak az algyőiek, és nem dőltek be az ellenem folytatott lejárató kampánynak” – kommentálta az eredményeket Molnár Áron, aki szerint a településen végül kontraproduktív lett a sok gyalázkodás.

(Lapzártánk után történt - a szerk.) :

"Agitprop-percek" a hódmezővásárhelyi templomban
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!