"A kezelt HIV-fertőzés nem adható át. Ezt kellene inkább kiolvasni a Charlie Sheen-történetből ahelyett, hogy a betegséget újra morális ügyként kezelik." - "Ha Afrikában minden sarkon lehet már Coca-Colát kapni, vajon HIV-gyógyszereket miért nem?"

 
Illusztráció - Forrás: Getty Images

Ahol megáll a HIV címmel olvasható érdekes összefoglaló a friss VH Egészség rovatában a korábban halálos vírus elleni küzdelemről.

Két érdekes részlettel ajánljuk a cikket,:

"Miközben a világ egy hollywoodi színész HIV-fertőzésén csámcsog, zajlik az Európai HIV és Hepatitis Szűrési Hét, amelynek fő üzenete: a diagnózis az életet és nem a halált jelenti. Az elmúlt években bizonyítást nyert, hogy a kezelt HIV-fertőzés nem adható át. Ezt kellene inkább kiolvasni a Charlie Sheen-történetből ahelyett, hogy a betegséget újra morális ügyként kezelik. Hazánkban továbbra is tabusított a fertőzés, éppen ezért nagyon kevesen járnak szűrésre. A kezelési lehetőségekben viszont Magyarország kiemelkedően teljesít."

"Másfél évvel ezelőtt, a maláj utasszállító katasztrófájakor sokan aggódtak a HIV/AIDS elleni küzdelem esetleges megtorpanása miatt. A gép utasai közül ugyanis többen egy nagyszabású HIV/AIDS konferenciára tartottak. A kutatásokat ugyan nem vetette vissza a két kutató és egy projektvezető halála, de – ahogy a szakemberek mondják – hiányoznak. Különösen Joep Lange holland kutató, aki klinikai munkája mellett szakpolitikai ügyekben is hallatta a hangjukat. Ő volt az, aki feltette a kérdést: ha Afrikában minden sarkon lehet már Coca-Colát kapni, vajon HIV-gyógyszereket miért nem? Idén az Európai AIDS Klinikai Társaság róla elnevezett díjat alapított, amelyet azok kapnak meg, akiknek munkája a legnagyobb előrelépést hozta a HIV/AIDS elleni küzdelemben."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!