Veszélybe került a városligeti majális, miután a terület új gazdája, a Liget Zrt. az eddigi helyfoglalási díjak sokszorosát kéri a szervezőktől – így többet kell fizetniük a szocialistáknak és a szakszervezeteknek egyaránt, igaz, a tarifaugrás mértéke nem egységes. Hogy mi késztette a Liget Zrt.-t a drasztikus áremelésre, az kérdés. A legtöbben persze politikai indokokat orrontanak a háttérben, ugyanis megeshet, hogy az általános protesthangulatban (ezerrel pörög az oktatási demonstráció) valódi tömegrendezvénnyé alakul a két majális.

 
Majális a Városligetben - Fotó: Mohai Balázs, MTI

A Városliget Zrt. lapunknak azzal magyarázta a lépést, hogy nemrégiben vette át a Városliget – mint eredetileg a fővároshoz tartozó terület – vagyonkezelését. Az átmeneti időszakban a fővárostól átvett árakkal dolgozik, ám szükségessé vált ezen díjszabás áttekintése, racionalizálása. A területfoglalási díjrendszer kialakítása során a Liget Zrt. arra törekszik, hogy az tükrözze a Városliget mint rendezvényhelyszín patináját, jellegét, és minőségi rendezvényeket vonzzon Budapest legkedveltebb közparkjába.


Munkaünnep tízszeres áron

A Városliget hagyományosan a baloldali pártok és szakszervezetek május 1-jei terepe. Az eddigi szokásjog szerint a pártoknak csak a rendőrségen kellett bejelenteniük a rendezvényt, és mivel a politikai rendezvényekért nem szedhet díjat az önkormányzat, csak a színpad körüli kereskedelmi tevékenységért kérhettek helypénzt. Ezt pedig kifizettették a vállalkozókkal (körhintásokkal, lacikonyhásokkal, árusokkal). Az eddigi tarifákat ki lehetett gazdálkodni, a durván megemelt helypénzért viszont aligha akad vállalkozó, aki a dolgozókat mulattatja. Ráadásul – és a szocialisták ezt sérelmezik elsősorban – a Liget Zrt. szinte semmit nem ad a pénzükért: az áramért, vízért, takarításért ugyanúgy fizetniük kell, mint eddig.

A szakszervezetek egyelőre több mint két és félszeres árról tárgyalnak a Ligettel. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) elnöke, Kordás László lapunknak elmondta, meglepődve tapasztalták, hogy az eddigi 18 Ft/négyzetméter helyett 50 forintos négyzetméter plusz áfa díjat kell fizetniük, ugyanakkora helyszínért. A MASZ tudomásul vette a drasztikus áremelést, ki fogják fizetni a több mint két és félszeres árat, ami nagyjából 8 millió forint. „Eddig is a szakszervezeti konföderáció tagjai dobták össze a pénzt, idén is így lesz” – tette hozzá Kordás László. A kérelmezés és az engedélyezés simán ment, korrekt volt a Liget Zrt., ezt mondta a VH-nak Székely Tamás, a MASZ alelnöke. És hozzátette: végleges szerződésük még nincs, így az idei pontos területárat még nem tudják. A magasabb ár amiatt van, hogy a Liget Zrt. piaci alapokra helyezte az „üzletet”. Van olyan terület, például a Vajdahunyad várának udvara, amelyet idén nem is vehetnek idénybe, mivel a Liget projekt miatt már elkerítették. Így például a „körhintás” terület kisebb lesz az idei szakszervezeti majálison. Székely Tamás pozitív eredménynek és politikai üzenetnek is tartja, hogy az összes konföderáció közösen ünnepel május 1-jén. A többi szakszervezettel együtt a Liga is ott lesz a Ligetben, a MASZ-szal közös sátorban tartanak majd beszélgetéseket, például a nők munkaerőpiaci helyzetéről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!