„Az egész magyar társadalom nyakába ömlött a bélsár ezzel a népszavazással. Egy rakás lelkiismeret-furdalással küzdő emberrel találkozom, akik vezető nélkül maradtak, s azt hiszik, ők gondolják rosszul, amikor megszólal bennük valami egy menekült, egy koldus vagy egy éhező gyerek láttán” – mondta lapunknak Schilling Árpád rendező annak kapcsán, hogy civilek jövő pénteken 18 órára tüntetést szerveznek a Kossuth térre Lásd meg az embert címmel.

„Az egész jézusi történet a segítésről szól, Jézus egy menekült család gyermeke volt. S míg Ferenc pápa kiáll a menekültek mellett, a hazai keresztény egyházak véleménye nem egyértelmű, azt mondják, ez egyéni választás kérdése. Csakhogy így a hívek magukra maradnak, őket is szeretnénk megszólítani” – mondja Schilling Árpád. Aki szerint ez nem politikai, hanem lelki kérdés. „Sokan érzik, hogy nincs rendben kirekeszteni a segítségre szorulókat, megszólal bennük valami, csak sajnos elnyomja ezt bennük a kormány erős agymosó kampánya” – így a rendező.

Van egy másik hang is az országban, ez fog megszólalni jövő pénteken a Kossuth téren. A béke, az emberi jogok, a szabadság és a szolidaritás jegyében tartandó demonstráció szervezésében részt vesz Alföldi Róbert rendező, Bornai Tibor zenész, Horgas Péter látványtervező, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Migszol, a Közélet Iskolája, az EKINT, a Krétakör és az Artemisszió Alapítvány.

Egyre többen csatlakoznak a tüntetéshez: köztük például Molnár Piroska színész, Vojnich Erzsébet festő, Szűts Miklós festő, Donáth László evangélikus lelkész és a Tanítanék! mozgalom.

Jövő pénteken 12 órától Aleppo címmel több mint húsz festőművész fest majd egy nagy képet a Kossuth téren Picasso Guernicájának ihletésére.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!