Kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél az igazságügyi államtitkár bejelentése, miszerint elkészült a közszolgák etikai kódexe. A szakszervezetek megkérdezése nélkül.

Nem a kormány dolga, hogy etikai szabályokat kidolgozzon – reagált lapunknak a közszférában szerveződő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke az igazságügyi tárca államtitkárának bejelentésére a közszolgák etikai kódexének tervezetéről. Rétvári Bence elmondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, meghatározzák, hogy mit fogadhatnak el a közszolgák – legfeljebb golyóstollat, reklámszatyrot –, bizonyos fejezetei pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a vesztegetni szándékozókat. A kódex részletesen foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná tisztségére. Például elbocsáthatják állami állásából azt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról, vagy terrorizálja munkatársait. Az államtitkár azt is elmondta, hogy újabb szabálygyűjteményeket alkotnak; ezek a közigazgatás egyes ágazataiban dolgozók számára tartalmaznak majd külön rendelkezéseket.

Fehér József SZEF-alelnök szerint mindazokat a szabályokat, amelyeket a közszolgálatban dolgozóknak figyelembe kell venniük, törvény írja elő. „Az etika ott kezdődik, ahol a jog befejeződik, és mint minden más szakmai területen, így a közszolgálatban dolgozók is képesek megalkotni az önmagukra vonatkozó etikai szabályokat” – jelentette ki. Megjegyezte: a kormánytisztviselői karnak törvényben szabályozott jogosítványa van az etikai szabályok megalkotására, ezért „vaskos tévedés vagy szándékos megtévesztés Rétvári bejelentése”. Fehér szerint a kormány „zöld könyvet” készített – ezt egyébként megteheti –, nem etikai kódexet, utóbbi kidolgozását a kormánytisztviselői kar a napokban kezdi meg. A szakszervezet kérte, hogy ha a kormánytisztviselői kar a dokumentumot megfelelő „állapotba” hozza, azt mutassa be a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon, amelynek egyébként tagja a kormány és az önkormányzatok, mint munkáltatók és a munkavállalói érdekképviseletek is. „A kódex akkor lesz értelmes és használható, ha az érintettek széles köre megismeri a hatályba léptetése előtt” – hangsúlyozta az alelnök. Szerinte azért is kell határozottan visszautasítani az ilyenfajta kormányzati nyilatkozatokat, mert az etikai kódexnek nem az a célja, hogy a korrupció lehetőségét vagy egyéb törvénytelenséget iktasson ki.

Címkék: szakszervezetek

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!