Menekültek ezrei indultak útnak a héten, hogy a Csalagúton átkelő kamionokra kapaszkodva Nagy- Britanniába jussanak. Kedden legalább 1500-an tettek kísérletet arra, hogy valahogy feljussanak a kamionokat szállító vonatokra. Péntek hajnalra mérséklődött az áradat, de ez főként annak köszönhető, hogy megerősítették az alagút calais-i állomásán a biztonsági felügyeletet. A menekültáradatnak legalább két áldozata van: egy férfi halálos áramütést kapott a teherautó tetején, mert hozzáért a villamosvezetékhez, másik pedig leesett a kocsiról.

 
Francia csendőrök próbálják megállítani a Csalagút felé tartó menekültet Calais közelében - Fotó: Philippe Huguen, Europress/AFP

A brit és francia politikusok nyilatkozataikban igyekeznek korrektek lenni, és a menekültkérdésről mint közös problémáról beszélni, de a háttérben komoly diplomáciai válságot sejteni. Vitathatatlan a francia hatóságok felelőssége abban, hogy hirtelen 3-4 ezer ember kelt útra. Mérsékeltebb vélemények szerint azért látják annyira reménytelennek a helyzetüket Franciaországban a menekültek, mert a menedékkérelem benyújtása után legalább öt hónapot kell várniuk, hogy egyáltalán helyet kapjanak a túlzsúfolt táborokban. Mások viszont állítják: a francia hatóságok maguk javasolják nekik, hogy próbáljanak szerencsét a csatorna túloldalán, és sokszor már a regisztrációhoz szükséges ujjlenyomatot sem veszik le tőlük.

A helyzet a La Manche másik oldalán is katasztrofális. A kenti rendőrség egyenként ellenőriz minden kamiont, ezért hétvégéig 6000 teherautó vesztegelt az úton. A menekültek elhelyezése a brit hatóságoknak is hatalmas gondokat okoz, különösen, hogy legalább 600 kísérő nélküli gyerekről kell gondoskodniuk.

A Daily Mail konzervatív bulvárlap, az ország második legolvasottabb sajtóterméke, máris elkezdte az uszítást. A legnagyobb gondjuk az, hogyan fognak a kontinensre tartó brit nyaralók átkelni a csatornán, csütörtökön pedig felszólították a kormányt, küldjön katonákat a határok védelmére, és a II. világháborús helyzettel vontak gyomorforgató párhuzamot.

Hogy a szélsőjobb felé tolódó választóinak kedvezzen, David Cameron miniszterelnök is rákontrázott a negatív kampányra. Beszédében azt a nem túl elegáns kifejezést használta, hogy „hemzsegnek” az emberek, majd arra hívta fel az érkezők figyelmét, hogy Nagy-Britannia nem menedék számukra.

Fellázadtak a menekültek egy cseh táborban csütörtökön. A Prágától 70 km-re fekvő Belá pod Bezdezemben olyanok laknak, akiknek már elutasították a menekültstátusra vonatkozó kérelmét. Az emberek szabad eltávozást követeltek a táborból, mert nem akarták, hogy hazatoloncolják őket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!