"A méltóság határai" című képes riport a március 5-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható. Németh András Péter megrázó fotói közül azokat is közzétesszük honlapunkon, melyek a nyomtatott Vasárnapi Hírekbe terjedelmi okból nem fértek bele.

"Kezd eltűnni az a Görögország, amit ismerünk. A macedón határon felhúzott kerítéseket rendőrök-katonák sorfala védi, harci járművek vonulnak fel-alá, helikopterek köröznek. Athénban reményvesztett migránsok töltik meg a tereket, fojtogat a bűz, émelyegnek a helyiek. Hiába fogadkozik Alexisz Ciprasz miniszterelnök, hogy az országa nem lesz elveszett lelkek gyűjtőtábora. Már az."

Szűcs Ágnes riportja nagyon sok miniportrét, tábori jelenetet, menekültek és helyiek, rendőrök és civilek mondatait dokumentálja. Idomeniben várakozik az a bagdadi lány is, "aki gyönyörűen tud angolul, mert tagozatos iskolába járt. Őt is az érdekli, miért van zárva a határ. Ha egyszer átjut, Svédországba megy, és orvosnak fog tanulni. Minden információmorzsa reményt hoz számára. Nagyon szereti Európát. Áll a pasztellszínű csíkos fejkendőjében a semmi közepén, 16 éves és sugárzik. De nem fér a fejébe, miért nem engedik tovább. Ahogy az egész koszos-rongyos tömegnek sem. Szükség eddig sem volt rájuk. És mostanra a szánalom is kifogyott az európai közvéleményből."

Az egyre duzzadó táborban a gyerekek próbálják jól érezni magukat, ahogy a világon mindenütt:
"Előtte drótkerítés, mögötte rendőr. Így is fel lehet nőni" - olvasható a riportban.

A görögországi helyzetképet árnyalja egy friss Orbán-idézet:
„Itt nem lesznek kerítésáttörések, nem fognak vadászni mindenfajta bandák feleségeinkre, lányainkra”
- egy Donald Tusk-idézet: „Ne jöjjenek Európába! Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket!”
- és munkatársunk így ír a brüsszeli fejleményekről:
"Ezzel egy időben, kétezer kilométerrel arrébb az Európai Bizottság illetékese kijelenti, a következő három évben 700 millió euró humanitárius segélyben részesítik Görögországot, hogy „megőrizzék a menekültek emberi méltóságát”. Arról egyelőre nincs szó, elviszik-e onnan a migránsokat más tagállamokba. Alexisz Ciprasz miniszterelnök tárgyal, fenyegetőzik, és a szolidaritás hiányával vádolja Magyarországot és Ausztriát. A görögök méltósága csak őt érdekli."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!