A Vasárnapi Hírek címlapján a fotón koszovói asszony száll be kisgyermekével a rendőrségi buszba Ásotthalmon. A héten ismét több százan lépték át illegálisan a határt. És míg a kormány igyekszik politikai előnyt kovácsolni az otthonukat örökre elhagyó menekültekből, úgy tűnik, sikerült elültetni az emberek fejében a gondolatot: félni kell. Van, aki a menekültektől tart. És van olyan is, aki attól fél, hogy megbélyegzik, mert segíteni akar rajtuk.

 
Koszovói asszony száll be kisgyermekével a rendőrségi buszba Ásotthalmon - Fotó: Beliczay László

Helyszíni riportunk a határ mellől a Vasárnapi Hírek friss számában olvasható.

Diószegi-Horváth Nóra riportjából egy részlet:

"Váratlan lenne egy ilyen helyen az emberség? „Ez a világ legtermészetesebb dolga. Legalábbis szerintem” – ezt viszont már az a magyar fiatalasszony mondja, aki nyomatékosan megkér minket arra, hogy se a nevét ne írjuk le, se az arcát ne fotózzuk.
Ásotthalmon laknak, teát hoz napról napra a férjével, hogy valami melegséget tudjon csempészni azok életébe, akik kénytelenek ebben a földi pokolban várakozni a sorsukra. Autójukba ültetik az anyákat és a gyerekeket, hogy ne fagyjanak át teljesen.
Egy ilyen, példaértékű magatartásra ma valaki miért nem büszke névvel, arccal – kérdezem, de hamar megértem: mert nem mer az lenni. Ásotthalom kicsi település, mindenki ismer mindenkit. És ebben a kis faluban benne van minden, ami ma Magyarországot jellemzi, ha a menekültkérdésről esik szó. A polgármester, a hírhedt szélsőjobbos vezér, Toroczkai László legszívesebben kerítéssel venné körül a falu területét, hogy kirekessze az idegeneket. Még Morvai Krisztinát, a Jobbik EP-képviselőjét is elhívta egy lakossági fórumra, hogy együtt szíthassák a hangulatot – sikeresen, ők már fegyveres terroristákkal is riogattak. A faluban sikerült elérni kicsiben azt, ami nagyban Orbán Viktornak is sikerült – igaz, ő a gazdasági bevándorlókat mint a magyar munkahelyek elorzóit mutatta be. Itt inkább a bizalmatlanság és a félelem légköre telepedett meg. „Kinézik itt azt, aki segít. Félnek az emberek, de nem is igazán a menekültektől, inkább attól, hogy megbélyegzik őket, ha foglalkoznak velük” – meséli az asszony, aki viszont úgy érezte, már csak saját lelkiismerete miatt sem tudna otthon maradni, amikor tudja, hogy házától nem messze emberek fagyoskodnak. „Kértük, hogy legalább egy sátor legyen itt a fejük felett. Nem kapnak. Nem értem, hogyan bánhat így ember az emberrel” – fakad ki."

A teljes riport a február 15-i Vasárnapi Hírekben jelent meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!