Praktikus tanácsokat ad az esetleges átverések, visszaélések kivédésére Jogászszemmel rovatunk szerzője, Sándor Zsuzsa.

A Fidesz már eddig is mindent megtett azért, hogy az új választási törvény szinte garantálja a győzelmét. Saját érdekeiknek megfelelően rajzolta át a választási körzeteket. Megnehezítette az itthoni lakóhellyel rendelkező, de külföldön dolgozó magyarok szavazását, hiszen sokuknak több ezer kilométert kell utaznia,ha voksolni akar. De ha mégis erre vetemednének, nem veszik fel őket a választási listára, mert nem tudják anyjuk negyedik keresztnevét. Sikerült is elérniük, hogy a Fidesz-kormányzás miatt távozóknak talán csak 3%-a megy el szavazni. Ugyanakkor azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, egyszerűen levélben szavazhatnak. Itt azért homok került a gépezetbe, mert az átvizsgált levelek közül eddig csak minden negyedik volt érvényes.

A média megrendszabályozásával gyakorlatilag megfosztották a választókat az információhoz jutástól. Azt is lehetővé tették, hogy számos kamupárt – egy részük csalással – felkerüljön a listára.

De az új választási törvény azért mégsem csodafegyver. A nagy igyekezet dacára sem teszi lehetetlenné az ellenzék győzelmét. Sok múlik azon, hányan vesznek részt a választáson. Minél többen, annál inkább romlanak a Fidesz, és nőnek a kormányváltók esélyei.

Fontos tehát, hogy elmenjenek szavazni. És közben legyenek résen. A választási csalások számos módja ismert. Az idősebbek még emlékezhetnek az 1947-es, „kékcédulás” választásra. És talán arra is, hogy még azzal sem sikerült a csalóknak abszolút többséget szerezniük. Mai szóhasználattal ezt láncszavazásnak hívjuk. Amit nem is olyan nehéz észrevenni. Ha azt látjuk, hogy a szavazókörből jó néhányan azonos irányba távoznak, majd ugyanabba a kocsmába vagy kapualjba térnek be, joggal gyanakodhatunk arra, hogy láncszavazókat látunk. Ne hagyjuk szótlanul!

Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük: eredeti-e a pecsét a szavazólapon. Ha fekete a pecsét, gyanakodjunk, vegyük szemügyre, vajon nem fénymásolt-e.

Ha azt látjuk, hogy valaki boríték nélkül dobja be szavazatát az urnába, jól nézzük meg, hogy visszaadja-e a borítékot, és nem viszi-e ki magával a szavazókörből.

Érvénytelen lesz a szavaztunk akkor, ha több pártot, vagy egyet sem jelölünk be. A kiválasztott párthoz tartozó karikába X-et vagy keresztet tehetünk, a fontos az, hogy a karikán belül legyen az a pont, ahol a vonalak metszik egymást. Nem teszi érvénytelenné a szavazatot, ha a vonalak szárai kilógnak a körből és az sem, ha bármit még ráírunk a szavazólapra, ha az a fenti feltételeknek egyébként megfelel.

Aki pedig a kormányváltók összefogására akar szavazni, ne zavarodjon össze a több, hasonló nevű párttól. Egyet jegyezzen meg: a kormányváltás lehetősége a 17-es számban rejlik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!