Érdemes körültekintően szedni a különböző vitaminokat, különösen a zsírban oldódóakat (A, B12, D, E, K). Például a szemproblémákra ajánlott A-vitamin túlzott szedésétől (1,5 mg felett) a bőr narancssárga árnyalatú lesz és étvágytalanság, fejfájás, máj- és lépmegnagyobbodás, hajhullás, csontfájdalom jelentkezhet.

A multivitaminok esetében a gyártók nem tájékoztatnak arról, hogy milyen kutatás alapján, miért éppen olyan és miért annyi vitamint tesznek a készítményekbe. Megfigyelések szerint a drágább vitaminok nem jobbak, a hangzatos marketing és a vonzó külcsín miatt kerülhetnek többe.

A multivitaminoknak és a táplálékkiegészítőknek is megvan a helyük a táplálkozásban, ám hogy szedésük indokolt-e, csak a szakember tudja megállapítani.

Sokan nem tudják, hogy létezik a tb által finanszírozott dietetikus-tanácsadás is, továbbá mindenkinek ajánlott évente egyszer vérvételvizsgálatra mennie. Jó tanács még, hogy a súlyos betegek csak onkológus beleegyezésével, dietetikussal egyeztetve szedjenek táplálékkiegészítőket, ellenkező esetben gyógyulásukat veszélyeztethetik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!