Merülő pálya – A helyzet drámaisága - Schiffer András távozásának okait és következményeit elemezzük a friss Vasárnapi Hírek összeállításában.

 
Schiffer András - Fotó: Vörös Szilárd

Mi vezetett oda, hogy Schiffer András körül elfogyott a levegő? "Merülő pálya" címmel közölt elemzésünk sajátos ellentmondásra mutat rá:
„Schiffer egy kvázi bázisdemokráciát épített fel: társelnökként a hatalma mérsékelt maradt, az elnökség vagy a választmány simán dacolhatott vele. Ebben lehetett más a politika, ám abban nem, hogy pechjére autoriter, olykor erőszakos vezetési stílusa nem bírta el a bázisdemokráciát. Többször előfordult vele, hogy kiadós ordítozása után az LMP elnöksége egyszerűen kiment az ülésről és rácsapta az ajtót. De szembe ment vele a vidék is: opponált például többek között a Hajdú-Bihar vagy a Csongrád megyei szervezet is – utóbbit be is szántották. Egyszóval lemondása előtt olyan hangulat alakult ki, hogy bármit mondott, az elnökség egy része, illetve a választmány vezetése nyomban szembe ment vele.”
Schiffer András távozása  egy történet vége, de lehet egy új kezdete is – állapítja meg munkatársunk elemzésében, amelynek címe „Merülő pálya”: Schiffer ugyanis olyasmivel próbálkozik, ami eddig egyetlen alámerülő politikusnak sem sikerült.

Összeállításunkban interjút is közlünk Róna Péterrel.  „Schiffer András, úgy tűnik, feladta. Az LMP alapítója, társelnöke és frakcióvezetője váratlan gesztussal kivonul a politika frontvonalából. Rájött talán, hogy nem lehet más a politika? Vagy csak a pártjával gyűlt meg a baja? És van-e jövője nélküle az LMP-nek? Kérdéseinket a párt legfontosabb háttéremberének, az LMP alapítványát is vezető Róna Péter közgazdásznak tettük fel.”
Nagy B. György interjúja „A helyzet drámaisága” címmel jelent meg a friss Vasárnapi Hírekben. Munkatársunk egyebek mellett megkérdezi, hogyan kell értelmezni Széll Bernadett kijelentését az MSZP-hez vagy a Jobbikhoz való viszonyról, és hogyan reagálna az LMP, ha a pártból kiszakadt Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusok vissza kívánnának térni a Schiffer nélküli LMP-be?

Ismertetjük az atlatszo.hu jogászok által vezetett blogja, az Így írnánk mi modelljét is, amely a lehetséges választási eredményeket vizsgálja a jelenlegi politikai erőviszonyok alapján. A Fidesz és a baloldali ellenzék közötti küzdelem esélyeit latolgatják, annak függvényében, hogy az LMP megugorja a parlamenti küszöböt vagy kiesik, illetve milyen eredményt ér el a Jobbik.
"Merülő pálya" című elemzésünkben munkatársunk megállapítja:Schiffer távozásával az LMP támogatóinak elvándorlására "a baloldal kisebb pártjaival egyetemben a Fidesz is bőszen spekulál. Előbbiek azt remélik, hogy legalább a 3–6 százalék között ingadozó támogatói kör náluk csapódik le, utóbbi szintén hasonlót gondol."
Összeállításunkban, a friss Vasárnapi Hírekben megtalálja az Így írnánk mi blog modelljének táblázatait.


Merülő pálya – A helyzet drámaisága – A Schiffer távozása utáni helyzet elemzése, részletek, háttér a friss VH-ban.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!