Lenyűgöző utat járt be a nyomtatás technológiai fejlődése az elmúlt évszázadokban.

 
3D printerrel nyomtatott szív

Az utóbbi években azonban hatalmas ugrásnak lehetünk szemtanúi. Olyannak, amire aligha gondolhattak még csak húszharminc évvel ezelőtt is az emberek. Különleges eljárásból rövidesen bevett ipar gyakorlattá növi ki magát a 3D nyomtatási technológia. Meglepőnek meglepő tehát, de mégsem indokolatlan, hogy Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke 2013-as évértékelő beszédében külön is kitért a 3D-nyomtatás jelentőségére. Obama a technológia alkalmazásainak fejlesztésére helyezné a hangsúlyt, segítve az USA gazdasági növekedését is.

Még az is lehet, igaza lesz: az International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat elemzése szerint a 3D-nyomtatók világpiaci forgalma 2012-től 2017-ig volumenben 59 százalékos, értékesítési árbevételben pedig 29 százalék évi átlagos növekedési ütemet ér el. Az iparág növekvő népszerűségéből a kisbefektetők is igyekeznek kivenni a részüket, miután már több társaság (Stratasys, 3D Systems, The ExOne) részvényeivel kereskednek a tőzsdéken. A piaci szereplők rendkívül magas növekedést vizionálnak a 3D-nyomtatócégekkel kapcsolatban, emiatt a tőzsdén jegyzett társaságok részvényei túl magas áron forognak.

A Geo Professional Portfólió Zrt. piaci szakértői szerint azonban érdemes még várni a vételekkel.

A 3D printerrel szinte bármi kinyomtatható. Tárgyak, eszközök, csigolyák, és akár egy emberi szív. A technológia segítségével előállított szemléltető eszközök akár rémisztőek is lehetnek első ránézésre, hasznosságuk azonban kézzelfogható akár a kutatásban, akár az oktatásban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!