Mészáros Lőrinc a 2. leggazdagabb magyar, írja a Napi.hu friss összeállítása a száz legmódosabbról. A G7 szerint azonban valójában ő az első, mert időközben a Mészáros-birodalom része lett a Konzum PE Magántőkealap is.

 

Orbán Viktor barátjának mintegy 310-320 milliárdja lehet. Mészáros percenként 307 ezer forintot keres, tehát a havi magyar átlagbért.

A felcsúti gázszerelőből lett dollármilliárdos Magyarországon soha nem látott gyorsasággal növelte vagyonát az elmúlt nyolc évben. Az Orbán-kormány hatalomba kerülésekor 100 millió forintja volt, 2015-ben már 8,4 milliárd forintra hízott a virtuális bankszámlája. Ezzel ma épphogy csak beférne a százba. Három éve rakétával lőtt ki a gyarapodása, előbb megháromszorozta (23,8 Mrd, 2016), majd egy év alatt százmilliárddal növelve megötszörözte (120 Mrd, 2017) a döntően tőzsdére vitt vállalatainak értékét.

A kiadvány szerint Mészáros Lőrincnek ma 280 milliárd forintja van, a G7 a Konzum-bevásárlással 280-300 milliárd forint körüli összegre teszi a Mészáros-vagyont. Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa szerint valahogy 310-320 milliárd lehet az igazság. A listavezető Csányi Sándor OTP-vezérnek bele kell húznia, pedig az utóbbi idők évi 60 milliárdos gyarapodásával ő sem kispályás, 320 milliárdnál jár. Mészáros Lőrinc csillaga viszont a „nagy számok törvényének” és a negyedik Orbán-kormánynak köszönhetően vélhetően továbbra is dinamikusan ível majd felfelé. A  tao-pénzek és a közbeszerzések mágusa tavaly 160 milliárddal toldotta meg a portfóliója értékét. A százas lista 890 milliárdos tavalyi összes gazdagodásából ez majd’ 20 százalék, tehát minden ötödik pluszforint a felcsúti tehetséghez ment. Mészáros immár teljes emberként foglalkozhat az üzlettel, miután nemrég lemondott a felcsúti polgármesteri tisztségéről. Ezzel nem mellesleg megszüntette azt a ritka lehetőséget is, hogy testületi ülések alkalmából kérdezni lehessen közügyekről. A  444.hu tavalyi videójából például megtudtuk, hogy maga sem tudja, mennyi pénze van, és azt is elmondta: ő nem Orbán strómanja. A hvg.hu-nak pedig azt mondta a Facebook-alapítónál dinamikusabb vagyonosodásáról: okosabb, mint Zuckerberg.

A százas lista a magyar gazdaság állapotát is tükrözi, hiszen senki sem gondolhatja komolyan, hogy Mészáros Lőrinc gyarapodása független a kormánytól. Legfeljebb annyira lehet független, amennyire az Orbánnal összeveszett volt Fidesz-oligarcha, Simicska Lajos évi hárommilliárdos visszaesése (most 77 milliárdja van).

Kerestük e témában a vállalkozói érdekképviseletek tisztségviselőit, hogy megkérdezzük, milyen hatással lehet a gazdaságra, ha a kapcsolati tőke és az állami tenderek fontosabbak lesznek a teljesítménynél, az innovációnál. Pordán Zsigmond, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) iparitagozatvezetője elmondta: nem sajnálja senkitől a sikert, de akkor örül igazán, ha GDP-termelő szférába kerülnek a források, és nem olyan infrastruktúrába, amely csak az építésekor termel, de később emészti a fenntartási költségeket (lásd sportlétesítmények).

Szakonyi Péter, a kiadvány felelős szerkesztője is úgy értékelt az ATV-n: ha Mészáros és a NER-lovagok egyetlen szál gyufát is eladtak volna az országhatáron túl, megsüvegelné a teljesítményt, de az ilyen vagyonok mögötti vállalkozások versenyképtelenek, tette hozzá. A lista 100 emberéből 16 tekinthető az Orbán-burzsoázia tagjának, ők eredményük több mint 50 százalékát köszönhetik állami megrendelésnek.

1 milliárd forintot követel Hódmezővásárhelytől a Belügyminisztérium az előző, fideszes városvezetés rossz gazdálkodása miatt. A februárban ellenzékbe szorult kormánypárti közgyűlési többség megválasztása óta szorongatja Márki-Zay Péter polgármestert, s a héten olyan tételeket szavaztak meg útfelújításra, amelyek miatt megszorításokra kényszerül és ellehetetlenülhet a város működése. Szúnyogirtásra, fűnyírásra, kátyúzásra, kulturális programokra nem jut pénz, írta a Mérce.

Címkék: Mészáros Lőrinc

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!