Óriási az igény a Tények és tanúk sorozatra. A sorozatot újraindító kötetről is szó esik a friss VH-ban: A könyv hétfői bemutatóján minden odavitt könyv elfogyott, és a Petőfi Irodalmi Múzeum élő közvetítését is soha ennyien nem követték még.

 
Nyáry Krisztián - Fotó: Ferenczy Dávid

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Nyáry Krisztián, aki tavasz óta a Magvető Kiadó igazgatója, munkatársunkkal, fris lapszámunkban Rácz I. Péterrel beszélgetve elmondja:

"Magyarország speciel már átesett ennél jóval nagyobb bevándorlási sokkon – a 18. században. 1720 és 1780 között a bevándorlásnak köszönhetően 3,2 millióról 9,2 millióra, azaz csaknem háromszorosára nőtt Magyarország népessége. Hasonló jelenségre csak az egy évszázaddal későbbi Amerikában találunk példát. Ezt a részben irányított, részben spontán bevándorlást az ország elbírta, megmaradt, sőt építkezni tudott belőle! A másik tanulság pedig az, hogy mindannyian ezeknek a bevándorlóknak a leszármazottai vagyunk. Nagy esély van rá, hogy bárkit állítanánk le az utcán, több német vagy szláv vér csörgedezik az ereiben, mint finnugor."

Nyáry Krisztián a  Philip Zimbardo-féle Hősök tere projekt HeroIcon című konferencián előadást tartott:
"...olyan emberekről, akik a közmegegyezés ellenére megvalósítottak valamit, ami a közjót szolgálta. Kresz Gézáról, aki a magyar önkéntes mentőszolgálatot megteremtette – az ő apja például nem akart a porosz seregbe bevonulni, azért menekült hozzánk –, Richter Gedeonról, aki lényegében egymaga hozta létre a magyar gyógyszeripart. Legyőzték a társadalmi közönyt és ellenállást, megcsinálták azt, amit mások lehetetlennek tartottak vagy elutasítottak."

"A Tények és Tanúk magas nívójú sorozat volt, még ha belső cenzúrán is ment keresztül az adott korban: ilyen ikonikus könyv Kádár Gyula vezérkari tiszt visszaemlékezése, A Ludovikától Sopronkőhidáig, amit jobbról is, balról is meghúztak. Középtávú tervünk, hogy néhányat a régiek közül is újra kiadnánk csonkítatlanul. Óriási az érdeklődés, ez a fajta tényirodalom nagyon keresett, a sorozatot újraindító Réz Pál-memoár (Bokáig pezsgőben – a szerk.) hétfői bemutatóján minden odavitt könyv elfogyott, és a Petőfi Irodalmi Múzeum élő közvetítését is soha ennyien nem követték még."


Az interjú Nyáry Krisztiánnal, "Ennél jobb érzés
nincs a világon" címmel, az október 3-án megjelent, és vasárnap is kapható Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!