Iszonyatos, ami ott van – így összegezte lapunknak Simon Gergely, a Greenpeace vegyész szakértője mindazt, amit a Budapesti Vegyiművek telephelyén tapasztalt. A Greenpeace egy helyi képviselő meghívására járta be a főváros IX. kerületében található, immár hét éve gazdátlan telepet, ahol megdöbbentő mennyiségű, több ezer tonnányi, kifejezetten veszélyes vegyi anyag áll elhagyatva, a szabad ég alatt, szivárgó hordókban.

 
A hajdani Budapesti Vegyiművek Illatos úti telphelyén - Forrás: 444.hu

Hogy kié a felelősség, azt nehéz eldönteni. A Budapesti Vegyiművek Zrt. 2008-ban húzta le a rolót, felszámolták, a vegyi anyagok viszont ott maradtak, ahová letették őket. Azóta a felszámoló cég nem sokat tudott tenni – 2005-ben ugyan megkezdték körülbelül másfél milliárd forintból (részben uniós pénzből) a talajvíz megtisztítását, ebből több mint 600 milliót valóban erre is fordított egy kármentesítő cég, ám azt, hogy a többi pénz mire ment el, nem tudni.

A területet jelenleg őrzik, de az ott hagyott hordókból ellenőrizetlenül szivárognak továbbra is a talajba a mérgező anyagok – a legutolsó, többéves mérés szerint a határértéket százezerszeresen(!) is meghaladhatja a szennyezés mértéke, ami akár 60 méter mélységig is „lekúszhatott” a földbe.

A katasztrófavédelem csak az üzemelő cégeket ellenőrzi, így az Illatos úti, elhagyott telep nem az ő hatáskörük – mondják. A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ugyan tett több bejelentést is, és kiszabott mintegy 68 millió forintnyi bírságot, behajtani azonban nincs kin.

„Már az is nagy lépés lenne, ha valaki legalább a hordókat elszállítaná, hogy ne romoljon tovább a helyzet” – mondja Simon Gergely.

Szerinte katasztrófa közeli állapotok uralkodnak a telepen, ahol a gyúlékony és mérgező anyagok a napnak és más időjárási tényezőknek évek óta kitéve állnak, miközben nem messze tőlük egy klórgáztároló is áll, ami további kockázatot jelent, ha tűz üt ki vagy robbanás történik. Mindez több ezer, a környéken lakó embert veszélyeztethet.

Amiben most bízni lehet: jövő hét keddre a helyi polgármester, Bácskai János egyeztetést kezdeményezett, hogy megoldást találjanak az áldatlan állapotra.

Az biztos, hogy nem lesz olcsó: a szakértő szerint akár 10 milliárd forintos nagyságrendben kell gondolkodni, ha a terület megtisztítása, kármentesítése a végső cél. Márpedig erre – ha már eddig nem történt semmi – mihamarabb szükség lesz.

Tavaly szintén a Greenpeace hívta fel a figyelmet a Hortobágyi Nemzeti Park területétől alig néhány méterre lévő veszélyeshulladék-tárolóra is. Akkor nagy volt a felzúdulás és az ígérgetés, sokáig mégsem történt semmi. Idén március 18-án a kormány 400 millió forintot biztosított a tároló felszámolására, a mintegy 3500-3700 tonna veszélyes hulladék 70 százalékának elszállítására és a szükséges kármentesítésre. A Greenpeace 2015 elején elvégzett vizsgálata szerint ugyanis immár a telep területén kívül is határérték feletti a káros szennyeződés, ami a növényés élővilágot is veszélyezteti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!