Egy szóbeszéd nyomában. - Miért kérdezik Mesterházy Attilától, hogy találkozott-e Habony Árpáddal? - Mennyit költ Simicska Lajos baloldali lapokra? - Védik-e szocialisták Rogán Antalt?

  <h1>Habony Árpád és Kocsis Máté: örülnek vagy kinevetnek? (a kép bal szélé Gyürk Andrással)</h1>-
  <h1>A Vasárnapi Hírek címlapján, 2014. április 19.</h1>-

Habony Árpád és Kocsis Máté: örülnek vagy kinevetnek? (a kép bal szélé Gyürk Andrással)

- – Kép 1/2

Vajon miért kérdezték meg Mesterházy Attilától, az MSZP elnökétől, hogy szokott-e találkozni Orbán Viktor legfőbb bizalmasával, Habony Árpáddal? Bár Mesterházy tagadta a találkozó(k) tényét, sok szocialista állítja bizton: van kapcsolat az MSZP és a Fidesz felső körei között. Hírek szólnak arról is, hogy Rogán Antalt és az ő tisztázatlan eredetű vagyonát állítólag MSZP-sek igyekeztek megóvni a sajtó érdeklődésétől.

Már foga lesz a télnek, amikor az MSZP végre érdemben szembenéz a választási eredménnyel – a hivatalos verzió december közepére jósolja a tisztújító kongresszust. Annyi biztos, hogy Mesterházy Attila jelenlegi pártelnök és frakcióvezető újra az MSZP élére aspirál. A tisztújítás felmenő rendszerű, azaz ha akad Mesterházynak ellenlábasa, akkor annak már a helyi-területi placcon támogatókat kell szereznie, hiszen az „emberei” csak így férhetnek be a kongres szusi keretbe.

És bár egyre több és egyre élesebb a pártelnök személyes felelősségét felvető hang, eddig nagyobbrészt Mesterházy érdekei szerint alakulnak a dolgok az MSZP-ben. A forgatókönyvet legfeljebb az zavarhatja meg, hogy május végére mégiscsak összehívnak egy nem hivatalos pártfórumot, afféle kibeszélőshow-t, és hogy ki beszélheti ott ki magát, azt Botka László választmányi elnök határozhatja meg. Az a Botka, aki – noha sokan az MSZP lehetséges elnökjelöltjeként tartják számon – az elmúlt napokban inkább hűtötte, mint fűtötte a kedélyeket, de azért minden eddiginél nyitottabban beszélt esetleges pártbéli szerepvállalásáról.

Ahogy az az MSZP-ben lenni szokott, füstös szobák sokasága telik meg mostanság olyan szocialistákkal, akik egymás közt szőnek „összeesküvést”. Hangot az elégedetlenségnek azonban az egy szem újnak számító Braun Róberten kívül csak azok adnak, akiknek bár befolyásuk még van, vesztenivalójuk már nincs: ők az „öregek”, Szekeres Imre, Kovács László és Lendvai Ildikó. Ezt a Mesterházy-csapat gyorsan le is fordította „régiek kontra újak” ellentétre. Nem várt vagy tán nem is kért segítséget kaptak ehhez Mesterházyék: Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója dicsérte a baloldal megújítására tett kísérletüket, amit – tette hozzá – most már be is kellene fejezni – a régi arcok nélkül.

Talán éppen ez a fideszes dicséret erősítette fel azok hangját a pártban, akik egy ideje már meggyőződéssel állítják: bizonyos esetekben összehajolnak az MSZP és a Fidesz egyes vezetői. Feltűnést keltett, hogy a Népszabadság meg is kérdezte Mesterházy Attilától: tényleg szokott-e találkozni Habony Árpáddal, Orbán Viktor egyik legbefolyásosabb tanácsadójával. A pártelnök válasza egy kerek nem volt. Mondhatnánk, civilizált közélettel bíró országban nem is lenne az skandalum, ha ellenzéki és kormánypárti politikusok szóba állnának egymással. De Magyarországon, tudjuk, a közélet messze van a civilizálttól, és mifelénk inkább az kelt feltűnés: mégis, honnan ered a Mesterházy–Habony kapcsolatra vonatkozó felvetés.

A héten mi is több szocialista politikussal folytattunk háttérbeszélgetést, meg is döbbentünk azon, milyen sokan hallottak ilyen találkozókról a pártban, és milyen sokan hiszik is e randevúk valós voltát. Az összeesküvés-elmélet hívei persze nevüket nem adták, lévén bizonyítékkal ők sem rendelkeznek. Viszont információik egybehangzóan arról szóltak, hogy egy médiavállalkozó lehetett a közvetítő Habony és Mesterházy között, és a találkozók – merthogy több is lehetett – egy budai zártkörű klub éttermében zajlottak. Hogy mégis mi beszélnivalója lehet az ellenzék miniszterelnökjelöltjének a miniszterelnök főtanácsadójával, e kérdésre többféle választ vagy inkább spekulációt kaptunk. Volt, aki a Népszabadság tulajdonosváltásával hozta összefüggésbe a találkozókat, mások az állami, illetve Fidesz közeli hirdetések elosztását gondolták témának.

Ez utóbbi elmélet alátámasztására szolgál az állítás: a választási kampányban feltűnően megszaporodott a Közgép-hirdetések száma egyes, a baloldalhoz sorolt lapokban. Piaci bennfentesek szerint Simicska Lajos az elmúlt hónapokban több mint 300 millió forintot hirdetett el a Népszavában és a Népszabadságban. Életszerű lenne, hogy Simicska puszta marketingmegfontolások miatt döntött úgy, hogy pont ezen újságok hasábjain tudatja az olvasókkal, hogy a cége által közpénzből, illetve uniós forrásból épített utak és hidak szépek?

A Mesterházy által határozottan cáfolt Habony-találkozók mellett terjed még szóbeszéd a párton belül néhány fővárosi MSZP-s vezető fideszes kapcsolatairól is.

Több háttérbeszélgetésen hangzott el, hogy egyes médiumokat állítólag budapesti szocialisták kértek arra, ne nagyon firtassák Rogán Antal belvárosi polgármester és Fidesz-frakcióvezető be nem vallott lakás- és üdülő-négyzetmétereinek ügyét. Úgy tudjuk, a másik lakásügyes fideszes képviselőt, Menczer Erzsébetet (ő a menyének szavazott meg Óbudán egy önkormányzati lakást) szintén egy MSZP-s vezető igyekezett megóvni attól, hogy túlságosan „megüssék” a kampányban. Persze az is megeshet, hogy csak egy jól felépített összeesküvés-elméletről van szó, amihez annak sincs semmi köze, hogy az MSZP-s kötődésű Egyenlítő Blog munkatársai márciusban beszüntették tevékenységüket, mondván, elegük van abból, hogy egyes fideszesek – például Rogán Antal – védettséget élveznek.

Mindenesetre az MSZP most meglehetősen kényes, illetve függő helyzetben van. Kényes, mert a vereség miatt elhúzódó sokkhatás alatt lévő tagsággal kell ráfutnia az EP- és az önkormányzati megmérettetésre, s ha így nézzük, van abban logika, hogy ilyenkor a vezetőváltás csak ront a helyzeten.

Ami viszont a kitettséget illeti, nos, azzal mindenképpen meg kell küzdeni az MSZP elnökének, akárhogy is hívják az illetőt. Az MSZP ugyanis súlyos adósságot halmozott fel az elmúlt években, olyannyira súlyosat, hogy információink szerint a választási kampány véghajrájában a pártot hitelező bank „zárolta” a párt számláit. Aki most MSZP-elnöknek áll, annak mintegy kétmilliárd forintos adósság törlesztését kell megoldania. Vagyis pénzt kell szereznie valahonnan. Na de kinek van politikára mostanság kétmilliárdja?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!