Van olyan kórház, ahol a szülések 70 százaléka császármetszéssel történik, máshol csak 20 százalék. Mi ennek a feltűnő eltérésnek az oka? Egy Angliában dolgozó magyar szülész igyekezett ennek utánajárni, és arra jutott: Magyarországon minden második császármetszés indokolatlanul sodorja veszélybe a kismamákat.

„Szülészetben nincs fölösleges, csak ártalmas orvosi beavatkozás. Ami fölösleges, az egyben ártalmas is.” Ez a kulcsmondata annak a kezdeményezésnek, amely a magyarországi, elképesztően magas császármetszési arányokat igyekezne visszaszorítani. Minden olyan beavatkozás ugyanis, ami nem javít a páciens állapotán, csak kárt okozhat. A császármetszésnek orvosi indoka az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a szülések mindössze 15 százalékánál lehet – Magyarországon ez az arány átlagosan 35 százalék. És évről évre nő.

Az intézmények közötti ordító különbségek is mutatják: valami nagyon nincs rendjén ezen a téren. Szakmai okokkal nehezen magyarázható, hogy Kiskunfélegyházán a gyerekek 71 százaléka, Esztergomban több mint a fele, de például Egerben vagy a fővárosi Szent Imre kórházban mindössze 23 százaléka születik császármetszéssel. Szakemberek szerint legfőképpen a hálapénz, az orvosok túlterheltsége, az eszköz-, de akár a szakmai felkészültség hiánya is oka a mai helyzetnek. Sokan indokolják az anyák életkorának kitolódásával vagy azzal, hogy egyre többen félnek: testüket elcsúfítja a hüvelyi szülés. Az azonban biztos: a császármetszések feltűnően magas száma egészségügyi kockázatok mellett súlyos pénzügyi aggályokat is felvet. Egy hüvelyi szülésért 87 ezer forint körül fizet a biztosító, a császármetszésért ennek több mint a duplája, körülbelül 183 ezer forint jár. Dr. Lobmayer Péter, Angliában dolgozó népegészségügyi szakember szerint amellett, hogy Magyarországon átlagosan minden második császármetszés fölösleges veszélynek teszi ki a nőt és a kisbabát, etikailag is aggályos. „Minden itt elköltött forint a valóban beteg emberektől vonja el a forrásokat. Ráadásul ez egy duplán finanszírozott ellátás: fizet a kismama és az állam is, az esetek túlnyomó részében ráadásul egy teljesen értelmetlen beavatkozásért. A magyar szakmai szervezetek álláspontja szerint az anya nem választhatja a császármetszést szigorú orvosi indok nélkül. Ha vannak olyan kollégák, akik ezt mégis lehetővé teszik, akkor azt legalább a privát ellátásban kellene tegyék” – fogalmaz határozottan Lobmayer doktor. Úgy véli, a mai helyzetnek legfőbb oka a hálapénz, a szervezési gondok, vagyis hogy szülésznő nem vezethet önállóan szülést, az orvos pedig nem elég kipihent, esetleg nem elég képzett, de sokszor az alapvető eszközei sincsenek, hogy ártalmatlanabb módon segítse a baba világra jöttét. „A hullafáradt orvos nyilván minél gyorsabban túl akar lenni az egészen, a műhibaperek miatti félelem okán is a császármetszés a legegyszerűbb megoldás” – állítja Lobmayer Péter, aki szerint a beavatkozásnak hosszú távú következményei is lehetnek. Császármetszéskor ugyanis megnövekszik a mélyvénás trombózis, a vérzés és a fertőzés veszélye, és éppen ezek a vezető halálokok a kismamák körében. A magzatot is sérülések érhetik egy nehéz kiemelésnél és légzési problémák is előfordulhatnak. Ez nemcsak az anya és a baba közti korai kötődés kialakulását zavarhatja meg, hanem a tejelválasztás beindulását is késlelteti. Nem véletlen, hogy a császármetszés a gyermekágyi depresszió egyik rizikófaktora. De nemcsak egészségügyi, lelki, de még népesedéspolitikai vonzata is van. A császármetszéssel szülő nők ugyanis ritkábban vállalnak újabb kisbabát.

A tervek szerint júniustól nőgyógyász helyett szülésznő is végezhet terhesgondozást, ha az első vizsgálatok azt állapítják meg, hogy előreláthatólag problémamentes lesz a várandósság. Ezt a változtatást hazánknak már évekkel ezelőtt meg kellett volna lépnie, egy 2005-ös uniós irányelv ugyanis kimondja: a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a szülésznők a terhesgondozás mellett a szülést önállóan is levezethessék. Ez utóbbiról továbbra sincs szó Magyarországon, de nyolc évvel az irányelv elfogadása után legalább az önálló terhesgondozásra felhatalmazást kapnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!