Pass Ferenc azon kevés magyar edzők közé tartozik, akiknek korábbi és jelenlegi sportolói között sokszoros olimpiai és paralimpiai bajnokok is vannak. És amiért különösen fontos az edző véleménye: a Bajai Spartacus VSC úszószakosztályában, az ő keze alatt nevelkedett annak idején többek között Hosszú Katinka.

 
Hosszú Katinka és Pass Ferenc. A Bajai Spartacus VSC úszószakosztályában, Pass Ferenc keze alatt nevelkedett annak idején többek között Hosszú Katinka

– Bizonyára ön is figyelemmel kíséri a Hosszú Katinkáék kontra Gyárfás Tamás ügyet. Mit gondol, miről szól ez az egész és mi lehet a vége?

– Én is, ahogy mindenki, várom a végkimenetelt. Értem a miértet, de nem értem, hogy miért most és miért az előző olimpia előtt kezdődött mindez? És nem tudom, mit akarnak azonkívül, hogy mondjon le. Nem nagyon mutatnak alternatívát, jelöltet és konkrét célt. Mindemellett természetesen sok dologban igazuk van, de konkrétumokra lennék kíváncsi.

– Gyurta Dániel és Kapás Boglárka szerint „sajnálatos módon valóban nincs rend a magyar úszósportban, és erről ideje nyíltan beszélni”. Egyetért ezzel?

– Mint tapasztalható, nincs rend, hanem feszültségek vannak. Főleg Budapesten. Úszók jönnek-mennek, klubról klubra, edzőtől edzőig, szinte követhetetlen.

– Mennyire érzékelte az utóbbi években azt, amit Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke mondott, vagyis, hogy az olimpiai felkészülésre szánt összeg nem jár, hanem adható?

– Ezt nem tudom, mert már jó pár éve ilyen pénzt nem kapunk és nem is volt mire kapnunk, mivel nincs ilyen szintű úszónk Katinka óta. Amikor ő itt volt, Baján, akkor mindig megkaptuk az éppen aktuális elosztási elveknek megfelelő összeget. Az más kérdés, hogy ez az elosztás mennyire volt objektív és mennyire szubjektív, de erre nem volt rálátásom. Az például fontos, hogy ez minden érintett számára világos legyen és ne legyenek „egyéb” feltételek.

– Előfordultak-e olyan esetek, amikor érzékelhető volt a függőségi viszony vagy a zsarolás?

– Gyárfás Tamás közvetlenül bennünket, engem sosem zsarolt, fenyegetett. A szakmai vezetés viszont például 2007-ben attól tette függővé Jakabos, Kis Gergő, Hosszú melbourne-i vb-részvételét, hogy a közös edzésprogramba beállnak-e vagy nem. Kis és Jakabos nem vállalta, itthon is hagyták őket. Az edzőik pedig fél évig nem álltak szóba velem. Működött az „oszd meg és uralkodj”.

– Vannak olyan tapasztalatai, mint amit Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok versenyző menedzsmentje említett? Például, hogy a szövetség visszatartott bizonyos, a felkészülésre szánt pénzeket, amíg a sportolók alá nem írták az őket kiszolgáltatottá tévő szerződéseket?

– Mi nagyon amatőrök voltunk. És kiszolgáltatottak. Bizonyos esetekben kénytelenek voltunk elfogadni, amit adtak, és tettük a dolgunkat. Persze sokszor kinyitottam a számat és elmondtam a véleményemet, amivel a háttérben mások is egyetértettek, de az edzőbizottsági értekezleten, ahol elmondtam, már nem sokan álltak mellém. „Szívtam” is emiatt eleget.

– Czene Attila egykori úszó, Atlanta olimpiai bajnoka és sportért felelős korábbi államtitkár azon a véleményen van, hogy diktatúra van az úszóknál.

– Mindenki egyenlő, de mindig vannak egyenlőbbek. Ez érthető, hiszen a sport bizonyos szempontból diktatórikus rendszer. Az edző dönt, a sportoló pedig végrehajt. Persze a felnőtteknél ez már nem ennyire egyértelmű. Véleményem szerint a szövetség feladata, hogy megteremtse a munka feltételeit, biztosítsa a hátteret, segítse a klubokat.
Mindig voltak klubok, amelyek sokkal nagyobb előnyöket élveztek. Igaz, az eredmények is hozzájuk kötődtek, de a feltételeik is ezerszer jobbak voltak. Ez tehát ördögi kör… Mert az tud, tudott sikeresebb lenni, aki ezerszázalékosan megkapott mindent. Menedzselés címén fiatalokat utaztathattak mindenfelé a világba, és hiába szerette volna más úszóedző is ugyanezt az általa tehetségesnek vélt sportolókkal, mindig lemosták a színről.

– A „lázadók” egyik fő érve, hogy a MÚSZ tényleg úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során. Ön is így látja?

– Bizonyos esetekben valóban így tesz. Például a jutalmazással. 2009-ben, amikor Katinka világbajnok lett, először nem akartak nekem jutalmat adni, mondván, hogy Amerikában készül Dave Salo edzővel. Ekkor még bajai színekben versenyzett és csupán 8 hónapja volt „amerikai”. Végül csak az edzői jutalom felét kaptam meg. A másik felét, nem tudom, hogy Dave Salo megkapta-e valaha is.

 


Úszók vs. Gyárfás – ez történt a héten : összefoglalónkat lásd itt

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!