Bódis Kriszta írót, filmest, pszichológust, a Van Helyed Alapítvány vezetőjét az ózdi alkotásközpontú integrációs program megalkotóját és „terepmunkását” kérdeztük:

– Mennyire lehetett történelmileg „belekódolva” Ózd életébe az, hogy 2014-ben a Jobbik nyerni tudott? Mi vezetett idáig?

– Sem a jobbközép, sem korábban a baloldali vezetés nem szólította meg a város lakóit, nem tekintette partnernek a saját szavazóbázisát. Ezzel szemben a Jobbik kommunikált a város lakóival és elhitette, hogy képes arra, amit ígér. Én nem radikalizálódást látok ebben a folyamatban, hanem leegyszerűsítést a kudarcokat is felvállaló progresszív munka helyett. A Jobbik se nem progresszív, se nem radikális, hiszen javaslataik szakmai tereptapasztalatok és tudás híján nem megalapozottak, mindössze a választók vágyait és félelmeit használják fel, hogy hatalomra jussanak.

– Egyáltalán: hogyan lehet kezelni az Ózdon egyre halmozódó problémákat?

– 15 éve vagyok jelen Ózdon, nem sok különbséget érzékeltem a különböző városvezetők közt. Szerintem országos tendenciáról kell beszélnünk, egy lefelé tartó görbéről, már ami a hatékony megoldásokat illeti. Vajon miért nem valósult meg eddig Ózdon az elmúlt 15 év alatt sem az ipari park projekt, sem a nagy MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet), sem a Világsátor, sem a vezetékes vízhálózat bővítése? Ha a politikusok komolyan gondolták volna, és értelmesen beszéltek volna ezekről a tervekről az emberekkel, megmutatva a munkahelyteremtő beruházások előnyeit, és nem egyéb (politikai, önös) érdekek alá rendeltek volna mindent, akkor egészen más lenne ma a helyzet. Szoktunk méltatlankodni: hova tűnt az a sok felzárkózásra kiszórt milliárd? Hát oda, ahol az „integráción dolgozva” intézmények és struktúrák működnek, ahol fizetéseket egészítenek ki. Ez egy olyan rendszer, amelynek láncszeme a tisztességes ember is. Mert így a nyomorból él a romák felzárkózását EU-s és állami pénzekből segítők hada mentortól az önkormányzatig, de – a semmire sem képző képzésekre járó – cigány is, aki jobb híján a saját nyomorát fenntartó rendszer cinkosává szegődik. Ezzel szembe kellene nézni, és ha van a magyar társadalomban még valamennyi erkölcsi és realitásérzék, akkor ki kell lépni ebből a mókuskerékből.

– Mit gondol, mennyire lehet egy ilyen, nagy lélekszámú városban bevezetni a Jobbik kistelepüléseken már sok helyen elfogadott szemléletét?

– Én bármit el tudok képzelni. Sajnos. Őszintén szánok mindenkit, aki azt hiszi, hogy egyszerűen a cigányokkal van a probléma. Az ostor lehet, hogy megreguláz egy cigánytelepet, és elhiteti, hogy akkor rend lesz, de mindez csak eltereli a figyelmet a valódi okokról, a valódi bajokról. Mindannyiunkat a másik embert eltaposva feltörekvők tesznek tönkre, használnak ki, legyen az cigány vagy bármilyen származású ember. Az „oszd meg és uralkodj!” elv mindig a hatalmat öncélúan megszerezni akaróknak kedvez.

Ózdi riportunk itt található.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!