Az aktív korúak meglepően szolidárisak a nyugdíjasokkal, de nincs reális képük arról, mennyiből élnek – ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített. Az is megtudható a kutatásból, hogy az emberek többsége úgy érzi: a politika hatékonyan manipulálja az időseket.

A teljes elemzés a VH 23. számában:
Kormány fogta nyugdíjas - és fordítva


Mára a magyar nyugdíjasok viszonylagos jólétben élnek – legalábbis a 121 ezer forintos átlagnyugdíj ezt sugallja. Arról persze szó sincs, hogy a 2 millió nyugdíjas dúskálna: 1,1 millió járandósága nem éri el a havi 100 ezer forintot – összehasonlításképpen: a létminimum mintegy 93 ezer forint. Ezt a „küszködő tömeget” érzékelhetik a válaszadók is: 58 százalékuk csak 98 ezer forintra becsüli az átlagnyugdíjat. (lásd 1. ábra).

Talán éppen ezért szolidáris a társadalom az idősekkel (lásd 2. ábra), az aktívak többsége is úgy gondolja (lásd 3. ábra), hogy többet kellene juttatni a nyugdíjasoknak – és bármilyen is az emberek 72 százaléka szerint a gazdasági helyzet, nem szabad beletörődni, hogy az idősek körülményein nem lehet javítani. Persze a szolidaritási szintet, illetve a valóságérzékelést némiképp befolyásolja a pártszimpátia, de még a Fidesz-tábor 61 százaléka is úgy gondolja, hogy kihívás a hazai nyugdíjas lét (4. ábra). Amit a szocialisták 94, a Jobbik 82 és a bizonytalanok 84 százaléka tart nehéznek. Utóbbi adat pontosan jelzi a politika számára, hogyha ebből a körből szeretne halászni, akkor ellenzéki pártként hiteles nyugdíjígéreteket kell tennie, kormányerőként pedig vagy emelni, vagy olyan egyszeri juttatásokat biztosítani, mint az év vége felé járó nyugdíjprémium (esetleg Erzsébet-utalvány-osztás). Már csak azért is, mert a 60 év fölöttiek (lényegében maguk a nyugdíjasok) 78 százaléka érzi úgy, hogy nem olyan jó itt neki. És bizony ez a csoport a legnagyobb homogén szavazói (mint szó volt róla: 2 milliós) réteg, ráadásul politikailag a legaktívabb is.

Az emberek 49 százaléka úgy érzékeli: nem javult a nyugdíjasok helyzete, míg 26 százalék szerint egyenesen romlott (5. ábra). Azaz a társadalom többsége úgy látja: a kormány képtelen volt tartani azt az ígéretét, miszerint megvédi a nyugdíjakat. Persze a Fidesz-szimpatizánsok 44 százaléka szerint az idősek helyzete igenis javult, ám még a kormánypárt szavazói között is többségben vannak a helyzet stagnálását, illetve romlását észlelők.

Ennek ellenére mégis fura válasz született arra a kérdésre, hogy vajon melyik kormány tette eddig a legtöbbet a nyugdíjasokért (6. ábra). A „versenyt” – minden jelenlegi elégedetlenség ellenére – a Fidesz nyerte: az emberek 36 százaléka szerint a három Orbán-kormány biztosította a legtöbb jót az időseknek, míg a Horn-, a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai kabinetet (együttesen) mindössze 20 százaléknyian hozták ki győztesnek. Az eredmény nem csoda, hiszen a Fidesz-szavazók összesen 79 százaléka találta nyugdíjügyben legmenőbbnek az Orbán-kormányokat. Ami viszont elgondolkodtató, az a jobbikosok és a bizonytalanok hozzáállása. Előbbiek 29 százaléka szerette az Orbán-kabineteket és 26 százaléka a szocialista kormányokat, 40 százalékuk azonban egyáltalán nem tudott, vagy nem akart válaszolni. Utóbbiak 17 százaléka tartotta a legjobbnak az Orbán-kormányokat és 22 százaléka az MSZP-s kabineteket, a nem válaszolók aránya viszont 56 százalék volt. Ami azt jelzi, bármit mond a kormány a nyugdíjról, az a jobbikos és a bizonytalan rétegnek nem felel meg.

Valószínűleg nem véletlenül: ez a két kör hiszi a leginkább, hogy a politika ígérettel és fenyegetéssel befolyásolhatja a nyugdíjasok szavazási hajlandóságát (7. ábra). A jobbikosok 84 százaléka vélekedik így, a bizonytalanok 74 százaléka. (De még a Fidesz-szimpatizánsok is pontosan érzik/értik az állam ráhatási lehetőségét – 61 százalékuk szerint a hatalom maga felé hajlíthatja a nyugdíjasokat.) Ebből pedig szervesen következik az, hogy a többség szerint a nyugdíjasok a Fideszt támogatják (8. ábra). Így gondolja a Fidesz-tábor 72 százaléka, a jobbikosok 57 százaléka és a bizonytalanok 44 százaléka.

Az MSZP-szimpatizánsok 40 százalékkal a „feltételezési lista” utolsó helyére kerültek. Nem csoda, a szocialisták között erős a feltevés, hogy a nyugdíjasok között klasszul áll a párt, az MSZP-hívek 38 százaléka szerint az idősek a balos formációt támogatják.


Kioltják egymást az állítások

Gyakorlatilag holtversenyben manipulálja a Fidesz az időseket és rémítgeti Vona Gábor Jobbik-elnök a nyugdíjasokat (9. ábra). A Publicus Intézet kérdésére az emberek 22 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy igaza van a Jobbik elnökének, Vona Gábornak akkor, amikor arról beszél: a Fidesz megtéveszti a nyugdíjasokat annak érdekében, hogy rá szavazzanak. A polgárok 21 százaléka hiszi el a Fidesznek, hogy a Jobbik a nyugdíjasok ellen fordult. 31 százalék egyik állítással sem ért egyet. (26 százalék nem ismeri a vitát, illetve nem akart állást foglalni.)

Publicus Intézet - Vasárnapi Hírek 
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. szeptember
14–18. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába
1014 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont. 


-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!