Orbán Viktor több mint egy hónapja jelezte, hogy kormányában az államtitkárok között lesznek cserék”. Lapunk úgy értesült, hogy  szakmai körökben már ismerik is az első lecserélendő személy nevét: állítólag Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár lassan kezdhet csomagolni.

A friss Vasárnapi Hírekben "Buktatásból jeleskednek" címmel jelent meg cikkünk, amelyben az említett, várható kormányzati személycserékről számolunk be. Czunyiné azonban, ha valóban mennie kell, valószínűleg nem azért kényszerül távozni, ami valóban botrányos a magyar oktatás gyakorlatában...

"Buktatásból jeleskednek" című összefoglalónkban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet statisztikái alapján mutatjuk be a rémisztő helyzetet: kifejezetten magas az évfolyamismétlő diákok száma. Az általános iskolákban főként a legnehezebb helyzetben lévő megyékben (Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar) gyakori a buktatás. Ezeken a területeken négyezer körül mozog a megbuktatott gyerekek száma!

Cikkünkben megszólal egy kollégáinak hősiesen ellenálló pedagógus, aki a tanári kar nyomása ellenére sem segédkezett egy "nehéz esetnek" számító diákja kibuktatáásban. Annyit kellett volna tennie, hogy saját tárgyából is meghúzza, ezzel az ő élete is "könnyebbé vált volna. A tanár azonban elmagyarázza, miért nbem tudta ezt megtenni...

L. Ritók Nóra, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek integrációjával foglalkozó, országosan ismert pedagógus lapunknak elmondta: a szakiskolákban sem jobb a helyzet. L. Ritók Nóra ismer olyan intézményt, ahol felére csökkent az osztálylétszám, miután a diákok betöltötték a 16 éves kort! Az OFI adatai szerint a szakiskolák 9. évfolyamán tavaly minden 5. tanuló évet ismételt.

„Ez az eszköztelenség, a tehetetlenség fokmérője. A pedagógusok nincsenek felkészülve arra, hogy a problémásabb tanulókkal is foglalkozzanak, miközben egy egész osztályt kell tanítaniuk, így megpróbálhatnak megszabadulni tőlük."

Azt is elárulta, hogyan "termeli" ez a rendszer a funkcionális analfabéták tömegeit.

 A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

"Buktatásból jeleskednek" címmel Diószegi-Horváth Nóra írta meg a részleteket a július 11-én megjelent Vasárnapi Hírekben.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!