Olcsó bérleti díjú mobilházakkal enyhíti a lakhatási problémákat az Utcáról Lakásba Egyesület. Az első két épületet pénteken rakták le Soroksáron. Nyáron újabbak jöhetnek.

  -
  -
- – Kép 1/2

Magyarországon több mint 70 ezer embernek nincs érvényes lakcíme, ebből majdnem ötezer kiskorú. Az érvénytelen lakcímmel rendelkező emberek 41 százalékának a legutóbbi bejelentett lakcíme Budapesten volt, ezt jelentősen lemaradva…

A hajléktalan emberek lakhatásáért küzdő Utcáról Lakásba Egyesület mobilházprogramja olyan társadalmi vállalkozási koncepció, melyben az egyesület lakásügynöksége hajléktalan embereket, önkormányzatokat és magánadományozókat kapcsol össze. A modell lényege, hogy a rászorulók telkekre telepített, összkomfortos és szigetelt, alacsony bérleti díjú és fenntartási költségű otthonokat bérelhetnek. „Az első két házat az egyesület a saját tulajdonában álló telken, Soroksáron állítja fel – mondja a Vasárnapi Híreknek Kovács Vera projektfelelős. – Tudjuk, hogy az önkormányzatoknak sok hasonló, nehezen beépíthető vagy értékesíthető üres telke van, és bízunk abban, hogy ezek közül hajlamosak lesznek felajánlani néhányat a lakhatási gondok enyhítésére.” Ráadásul az egyesület nem ingyen kéri az üres telkeket: a később ott lakók bérleti díjat fizetnek, amelynek egy része a tulajdonosoké lehet.

A telkekre használt, de jó állapotú, 21 négyzetméteres, skandináv típusú mobilházak kerülnek, amelyek bérleti díja mindössze havi 25 ezer forint. Ezek az épü¬letek lényegesen olcsóbbak a lakásoknál, komfortban azonban nem maradnak el azoktól. A fűtést egyelőre villannyal vagy fatüzelésű kályhákkal oldják meg, de hamarosan tervezik, hogy napelemeket szerelnek fel.

A jelentkezőket pályázaton választják ki, a pályázatokat a helyi szociális ellátó szervezetek koordinálják. Az első lakók nyáron költözhetnek majd az első mobilotthonokba. „A következő mobilházakat Budapestre tervezzük, tekintve, hogy az egyesületünk fővárosi, de szívesen segítünk a kapcsolatok kialakításában bármely vidéki szervezetnek” – mondja Kovács Vera.

A különleges projekt támogatója az Otthon Centrum, a BIGGEORGE property és a korábban a „szegények bankjának” ötletgazdája, a Polgár Alapítvány.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!