Az esetleges kihívó gúzsba kötve táncol. - Kérdés: ki vállal be egy frakció kontra párt háborút?

 
Szelfi: Kunhalmi Ágnes és Botka László a parlament alakuló ülésén. - Vajon lesz-e pártelnöki kihívó a szegedi polgármesterből?

Rajta marad-e a fedő a forrongó MSZP-s kuktán, és ha nem, vajon ki veszi le? – nagyjából ezzel a kérdéssel írható le az MSZPben uralkodó hangulat.

A felszín mindenesetre nyugodt. Egyrészt a frakcióalakítás papírforma szerint alakult (a képviselőcsoportban 80 százalékos többséggel bír Mesterházy Attila pártelnök- frakcióvezető). Másrészt a hivatalos mondás szerint nagyjából decemberig nincs – felmenő rendszerű – tisztújítás. Harmadrészt pedig az embernek, akit a jelenlegi pártvezetés alternatívájaként emlegetnek, meg van kötve a keze, hiszen Botka László minden idegszálával az önkormányzati választásokra, azaz Szeged megtartására koncentrál.

Hogy a felszín meddig csendes, arról csak találgatni lehet. A különböző mozgásokból az már nyilvános, hogy a Hiller István nevével fémjelzett Szociáldemokrata Platform, illetve a Kiss Péter vezette Baloldali Tömörülés komolyabb rákészülést (és szövetségkötéseket) követel az önkormányzati kampányra. Továbbá az is közismert, hogy az EP-választások után lesz egy kibeszélő választmányi ülés, amelynek hőfokát nyilván az EP-választás eredménye határozza meg.

És egyelőre valóban hiba lenne vokscunamira számítani, hiszen az alapszervezeti és települési elnökök között szép számmal akad olyan, aki még nem szólt a tagságnak, hogy EP-kampány van. Illetve a vezetés sem szaggatta az istrángot – hivatalosan azért, mert a frakcióalakítás kötötte le. Bár kiszivárgó információk szerint az MSZP-ben „tudomásul vették”, hogy egy lanyha részvétel a Jobbikot emelheti a „második párttá”, ha ez valóban bekövetkezne, a fél tagság sokkot kapna. Így az lenne a kérdés, ki váltja politikára az elégedetlenséget.

Az egyik verzió arról szól, hogy valahogy úgy kell kihúzni az év végi tisztújításig, hogy ne a jelenlegi vezérkar irányítson tovább. Erre lehet megoldás az ügyvezető elnökség. Azaz pár – kvázi köztiszteletben álló – ember kommandírozza a szocialistákat, és ha úgy alakul, viszi el a balhét az önkormányzati választások után. Csakhogy a jelenlegi vezetés is előremenekülhet – ha egy súlyos EP-bukta után bevállalja az előrehozott tisztújítást, akkor jól jöhet ki az akcióból. Hiszen a riválisok csak a helyhatósági voksolás után tudnának érdemben mozdulni, másrészt sokakat elgondolkodtathat, hogy érdemes-e a frakciót és a pártot szembe fordítani egymással.

Visszatértek tehát a pártvezetők oda, ahol hosszú ideje jól érzik már magukat: a füstös szobákban zajló kamarillaharcok világába: De mi köze ennek a választókhoz?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!