Kétségbeejtő, katasztrofális, brutális – keresik a szavakat az érintettek és a szakértők, amikor a gyógyszerkassza megvágásáról beszélnek. A kormány több mint felére csökkenti a gyógyszertámogatásra fordított pénzt. Többet kell fizetnie a gyógyszerekért, gyártók vonulhatnak ki, és aligha jut forrás új készítmények befogadására.

 
Kállai Márton felvétele

Mi a közös egy futballistában és egy betegben? Egyikőjüknek sem szabad feladni. A némiképp erőltetett focis párhuzamra Szócska Miklós egészségügyi államtitkár adott inspirációt. Ő ugyanis arra, hogy a tavalyi 343 milliárd helyett jövőre csak 158 milliárd jutna a költségvetés tervezete szerint gyógyszertámogatásra, csak egy futballpéldával válaszolt: az utolsó pillanatig sem szabad feladni. A hírek szerint Szócska Miklós küzdött is az utolsó pillanatig. Állítólag az egészségügyi államtitkárság meg tudta győzni Orbán Viktor kormányfőt arról, hogy az egészségügy már nem tud elviselni újabb több tízmilliárdos elvonást és ennek a meggyőzésnek az eredménye, hogy a bankoknak jövőre hatalmas összeget, 280 milliárd forintot kellene fizetniük a sárgacsekk-adóból. Más kérdés, hogy ennek az összegnek a nagyrészét szintén a lakosságra hárítják, nem is szólva arról, hogy minden szakértő szerint ez a sarc teljességgel befagyasztja az amúgy is fagyos hitelpiacot. Nem véletlen, hogy Széles Gábor üzletember, a békemenet egyik szervezője, Orbán Viktor eddigi feltétel nélküli támogatója is úgy nyilatkozott tegnap: Matolcsy adója tönkreteszi a gazdaságot.

Ettől függetlenül a jövő évi költségvetés egyik legnagyobb vesztese az egészségügy. A legnagyobb feszültség a gyógyszerkasszában lesz: az idei 277 milliárd forint he­­lyett már csak 198 milliárdot terveztek, amiből a lakossági gyógyszerfogyasztás támogatására mindössze 158 milliárd jut. Ez alig több mint 43 százaléka annak a 360 milliárd forintnak, amit 2011-ben az egészségbiztosító gyógyszertámogatásra költött. Az ördög persze a részletekben lakozik, s e tekintetben rengeteg még a bizonytalanság az egészségügyi költségvetésben. Szerepel benne például, hogy bevezetnének egy „térítési díjminimumot”. Mit fedhet ez? Korábbi sajtóinformációk szerint az OEP az állami gyógyszerkiadások mérséklésére lehetségesnek tartotta a vény nélkül kapható orvosságok áfájának emelését, a hatósági ár bevezetését és „minimális dobozdíj” kivetését. Ez utóbbit azért a nagyjából ötszáz gyógyszerért kellene fizetni, amelyeknek a térítési díja kisebb 300 forintnál. Hogy ezen ötletek egyikét, vagy mást fed a térítési díjminimum, egyelőre rejtély. 

Az viszont biztos, hogy a betegeknek többet kell fizetniük a gyógyszerért. – Valószerűtlenül alacsony ez a 158 milliárdos gyógyszer-támogatási összeg – mondta lapunknak Vojnik Mária, volt egészségügyi minisztériumi államtitkár, aki szerint csak abban lehet reménykedni, hogy a gyógyszerkassza hiányát utólag kipótolja majd az állam. Vojnik Mária három biztos következményre figyelmeztet. Az első: a lakosságnak többet kell fizetnie. A második: ha arra kényszeríti a kormány a hazai gyógyszergyártókat, hogy irracionális mértékben csökkentsék az áraikat (ami a támogatás alapjául szolgál), akkor – ez inkább az itt működő külföldi gyártókra lehet jellemző – ésszerűen, de nekünk fájdalmasan úgy dönthetnek, hogy kivonulnak a magyar piacról. A harmadik következmény: nem futja majd arra, hogy a modern, hatékony, de drága gyógyszerekből újabbakat fogadjunk be. Ez a korszerű gyógyításra mért csapás lenne. – Nem hiszem, hogy így néz ki az „ésszerű takarékosság – mondta Vojnik, aki emlékeztetett: a Fidesz a választások előtt azt ígérte, többet költ az egészségügyre.

Az MSZP szerint be nem tartott ígéretei, az egészségügyi költségvetés miatt távoznia is kell posztjáról Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak. Kökény Mihály, a szocialisták egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kifogásolta a kormány új, spanyol modell szerint tervezett gyógyszerár-támogatási rendszerét is, mivel azzal szerinte olyan alacsony árakat határoznak meg a gyógyszerekre, amelyek ellehetetlenítik a magyarországi gyártókat és forgalmazókat. A Jobbik a költségvetés tervezetének visszavonására szólítja fel a kormányt. Az LMP szerint a jövő évi költségvetés minden magyar állampolgárnak havonta 3800 forint többletterhet jelent, amit a Fidesznek köszönhet.

„Idén még ki tudom fizetni, de hogy jövőre mi lesz, azt nem tudom” – orvosságokkal teletömött világosbarna műbőr táskával lép ki az óbudai Nagyszombat utca sarkán a Szent Lukács Patikából Malik Gábor nyugdíjas asztalossegéd. Nem csak Malik úr ilyen bizonytalan, amikor szóba kerül a a lakossági gyógyszertámogatás jövőre várható durva visszanyesése. – Mindenkinek el kell majd gondolkodnia azon, mit tud kiváltani, mit nem – mondja dr. Kiss Zsuzsa gyógyszerész. – Az embereknek jóval kevesebb a pénzük. Panaszkodnak emiatt, de paradox a helyzet: mégis egyre több gyógyszert fogyasztanak… Nem lepett meg a hír – közli a Cruel Gyógyszertár vezetője, Dévai Miklós. – Ez megy már évek óta. Hónapról hónapra kevesebb a gyógyszertámogatás, a betegeknek egyre többet kell fizetniük érte. A patika forgalma? Az nem lett kisebb. Ha szegény beteg nem szedi be a gyógyszert, meghal. Mi mást tehetne? Panaszkodik, de megveszi, amíg tudja…

 

Vajon mit szólnak a gyógyszerkassza drasztikus szűkítéséhez, az eddig „hírbe hozott” – drága gyógyszerkezelésre – szoruló betegek?

Dr. Varga Gábor, a Magyar Hemofília Egyesület elnöke: – Félünk attól, hogy jövőre nem lesznek vagy nem megfelelő mennyiségben, minőségben lesznek csak gyógyszereink. Magyarországon nagyjából ezer hemofiliás van. Igazán 4-500 súlyos beteget érinthet az ügy, ők használják a gyógyszerek 90 százalékát.

Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke: – Azoknak a gyógyszereknek az árát, amelyeknek nincsen generikus változata, szeretné az egészségügyi kormányzat lejjebb szoríttatni a forgalmazókkal, illetve a gyártókkal. Azt ígérték, hogy a betegek költségei is csökkenni fognak. Majd meglátjuk, szerintem az országban ma senki sem tudja, hogy mi is lesz jövőre…

V. Marton Nikolett, a Magyar Sclerosis Multiplex (SM) Társaság alelnöke: – Úgy tudom, szinte minden súlyos és krónikus betegséget érint a gyógyszerkassza szűkítése, például az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kórban szenvedőket és a 10-12 ezer hazai SM-beteget is. Szájon át bevehető gyógyszereink nincsenek. Kizárólag a vitaminok maradnak, ha ezekhez a drága szerekhez nem jutunk hozzá. A rokkantellátás átalakítása óta nem egy olyan beteggel váltottam szót, akik már csak huszonötezer forintból élnek. Hogyan fizetnék meg a több százezres immunmoduláló vagy más SM-gyógyszert?

Mikéné Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövet­ségének elnöke: – Tele vagyunk aggodalommal, tájékoztatást várunk az egészségügyi tárcától, hogy mi vár ránk. Azt nem hagyhatjuk szó nélkül, hogyha esetleg nem kapják meg időben a kemoterápiás kezelést a betegek. A gyógyszerkassza két részből áll, és a szerek egyik részét a kórházakon keresztül kapják meg a betegek, a másik része pedig az, amit kiváltanak. Az ellen nem minden esetben tiltakoznánk, ha az olcsóbb gyógyszert írnák fel, mert ha az orvos az olcsóbbat is legalább annyira jó hatásúnak tartja, mint a drágát, akkor elfogadjuk. De ezt csak egyedileg lehet elbírálni. Ma Magyarországon 300 ezer rákbeteg áll gondozás, kezelés, és ezzel gyógyszerezés alatt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!