Négyszáz küldött részvételével tartotta meg a Magyar Szocialista Párt zárt tisztújító kongresszusát szombaton a budapesti SYMA- csarnokban. Az eseményektől hermetikusan elzárt sajtómunkások várakozását csak egy-egy kongresszusi vendég felbukkanása teszi izgalmassá. Szanyi Tibor nagy magabiztossággal latolgatja esélyeit az őt megrohamozó újságíróknak.

 
Az elnöki tisztért versenyzett Szanyi Tibor is, aki szavazatok egyharmadát kapta, de méltósággal viselte vereségét

Elmondja, ha nem választják meg a szocialisták elnökévé, akkor a pártban nem lesz változás, mivel azt egyedül az ő programja képviseli. Mosolyogva hozzáteszi, nem folytatott volna három hónapos belső kampányt, ha nem hinne sikerében.

Szanyi mondatai ellen szólnak lapunknak a zárt ülésről szerzett információi, miszerint a kongresszus hangulata nyugodtabb nem is lehetne, a résztvevők számára nem kérdéses, hogy Mesterházy Attila marad a pártelnök. A kedélyeket egyedül az borzolja, hogy a nagy szél kicsavar egy fát a SYMA- csarnok előtt, ami pont egy ott parkoló autóra esik. Értesülünk arról is, hogy sok felszólaló beszél Schmitt Pál péntek esti köztelevíziós interjújáról, ám az ezzel kapcsolatos felszólalások többnyire csak a „kötelező poénokat” merítik ki. Az MSZP központi Facebook-oldala folyamatosan frissülő tudósítást ad az üléstermi eseményekről. A mondatokat kommentálók között fele-fele arányban vesznek részt a Mesterházy Attilát támogatók és a Szanyi kapitányt buzdítók, akik „Hajrá Tibiiii!”, illetve „Attila! Mindent bevetni ellenük!” megjegyzésekkel szurkolnak pártfogoltjuknak.

Szintén a közösségi oldalról tudjuk, hogy megalakult a párt Ifjúsági Tagozata, a szocialisták megújulásának szimbólumaként.

A pártelnökről szóló titkos szavazás után a sajtó is bejut a kongresszusi ülésterembe, ahol zsibongó kávéházi hangulat uralkodik, feszültségnek továbbra sincs semmi jele. Bejelentik az eredményt: a 373 érvényesen leadott szavazatból 258-at Mesterházy Attila szerez meg, ő marad a szocialisták vezetője. Szanyi Tibor így is hatalmas tapsot kap, amit levegőbe emelt karokkal fogad. Sokan megjegyzik, többen voksoltak rá, mint amire számítottak. Mesterházy, miután két – éppen kifestőt színező – gyermekét megpuszilja, beszédbe kezd. Felszólalása után adott sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre, Szanyi kijelentésére reagálva, miszerint egyedül ő képviseli a változásokat ennyit mond: „Szanyi Tibor tévedett”.

Címkék: MSZP, Szanyi Tibor, MSZMP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!