Hogyan kell becsomagolni egy felbecsülhetetlen értékű festményt? Pakolnak a Szépművészetiben.
- Bezárnak a Városliget múzeumai, hogy 2018-ban újra kinyithassanak.
- Egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor, milyen utakat zárnak le.
- Több vagy kevesebb lesz a zöldfelület a Ligetben az átalakítás után?

 
 

A Városliget bő száz évvel ezelőtti beépítése sem volt vitáktól mentes. Az első polgári származású miniszterelnök, Wekerle Sándor – kicsit megelégelve a Millenniumi emlékmű építése körüli bonyodalmakat – az 1890-es évek végén megbízta a munkálatokkal Zala György szobrászt és Schickedanz Albert építészt. A pályáztatás nélküli eljárás némileg felbőszítette az akkori építészszakmát, ám az eredményességet látva, ma már nem kétséges, hogy jó döntés született annak idején. A mostani Liget Budapest Projektről, a 150 milliárd forintos beruházásról a kormány döntött, a központi büdzsé terhére – és pályáztatás is volt. A viták mégis élesek. Legutóbb egy világhírű holland építész, Erick van Egeraat támadta a tervezetet egy budapesti kongresszuson. Azt mondta: a városba kellenek épületek, de egy parkba nem. A több ütemben, elvileg 2018-ra befejeződő teljes átalakításnak egyetlen olyan eleme van, amelyet mindenki (politikus, építész, civil) támogat: az állatkert fejlesztése.

Szebb lesz a Szépművészeti Múzeum

A viták még zajlanak, a munkálatok azonban már elkezdődtek. Elsőként a Szépművészeti Múzeum zárta be kapuit, hogy 70 év után visszanyerhesse régi pompáját az épület. Kalapács kopácsolása és fúrás zaja – maszkban, kesztyűben dolgoznak a restaurátorok és a műtárgymozgató technikusok a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában. Az elmúlt hetven évben, raktárként, több ezer festményt és gipszmásolat szobrot rejtő csarnokot április végéig kiürítik, nyártól pedig a falfestményeken dolgoznak majd a restaurátorok. A munkálatok többnapos ablakmosással kezdődtek. Szerszámok hevernek mindenfelé, 20-25 munkás serénykedik; 80-90 speciális műtárgyszállító láda várja, hogy megtöltsék a föld alatti raktárakba kerülő „kincsekkel”, a ládákat pedig polisztirolchipsekkel, vagyis térkitöltő habdarabkákkal és habkartonokkal bélelik. Éppen egy gipszló fejét próbálják leszedni az illesztések mentén. A szakemberek hatalmas, ingatag állványokon dacolnak a sokméteres magassággal. A ló többi része már a földön várja a bedobozolást. A legnagyobb munkát Donatello Gattamelata lovas szobrának másolata jelenti: vaselemek tartják a többmázsás alkotást, ezt kell darabokra szedni. A mennyezetet zodiákus jelek, angyalok, magyar királyok ábrázolásai díszítik, de ott látható Mária és a kis Jézus, valamint az élet fája is. A falakról leverik a vakolatot, majd az eredeti állapotuknak megfelelően helyreállítják. 1945-ben bombatalálatok érték a múzeumot, a tető tönkrement (most kicserélik), volt, hogy hó állt a padlón.

A felújítással, 4 milliárd forintból, eredeti állapotát állítják vissza a Román csarnoknak, hogy újra egy háromhajós, román kori bazilikára emlékeztető látványt nyújthasson. A Freibergi kapu gipszmásolata a helyén marad, persze felújítják, ott lesz majd a főbejárat.

A Szépművészeti életében amúgy nem ritkaság a műtárgyak mozgatása, évtizedek óta hoznak-visznek értékes darabokat. Az elmúlt néhány hónapban több ezer műtárgyat szállítottak el ideiglenes helyeikre, a gipszszobrok például egy komáromi és egy Szabolcs utcai raktárba kerülnek. A legértékesebb festmények házon belül maradnak, azokat majd 2017-ben viszik az Új Nemzeti Galériába. A műtárgyakra nincs külön biztosítás, házon belüli szállításkor ez nem is szükséges. Csak akkor kötnek ilyesfélét, ha nem állami intézménybe vagy külföldre kerülnek. Azt mondják, soha egyik darab sem sérült még szállításkor, ezt a munkát nem véletlenül végzik szakemberek.

Nem mennek lakásra

Felmerül persze a kérdés: ha három évig, a felújítás alatt raktárakban elzárva pihennek a műalkotások, akkor addig akár valakinek a nappalijában is lóghatna, mondjuk, egy El Greco. Eddig magánszemélynek nem adtak bérbe műtárgyakat, hangzik a válasz. Nagy műveket csak nagy közgyűjteményeknek, kiállításra adnak kölcsön. Azonban több száz kormányhivatalban, bankban és nagykövetségen vannak kölcsönben műtárgyak – a közintézmények viszont csak raktári anyagból válogathatnak. A kölcsönzőkkel minden esetben szigorú szerződést kötnek, a műtárgyvédelmi szabályokat ugyanis be kell tartaniuk, ezt a múzeum szakemberei a helyszínen ellenőrzik. Emlékezetes egy 2013-as, novemberi eset, amiről fél évvel később lehetett olvasni, miszerint Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója vett kölcsönbe értékes festményeket a Szépművészetitől. A múzeum a kölcsönvevők magánérdekére hivatkozva nem adta ki a képek kölcsönzés alatti tárolási helyét, ezért az Átlátszó a bírósághoz fordult közérdekű adatigénylésért. Ma már tudni, a Szépművészeti Múzeum nem Habonnyal, hanem egy olyan céggel (Brand Lab Kft.) szerződött, amely egykor Habony húgáé volt, tőle Jáksó László és Halkó Gabriella vette meg. A kölcsönzési megállapodás 2013 novemberében tíz, az intézmény gyűjteményébe tartozó műalkotásra vonatkozott, és 570 ezer forint bevételt jelentett a múzeumnak. A kiállítóhely állítja, hogy a kölcsönadáskor tekintetbe vett minden közgyűjteményi és intézményi érdeket, valamint az állami vagyonnal való felelős gazdálkodásra vonatkozó szempontot. Vagyis a kft. megfelelt a biztonsági, tárolási és szállítási feltételeknek. A Szépművészeti Múzeum – a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét is beleértve – jelenleg hozzávetőlegesen 3000 műtárgyat kölcsönöz korábbi szerződések alapján, ebből mintegy 1200 műtárgyat nem muzeális intézmények számára – szinte kivétel nélkül ingyenesen.

Fák és látogatók
Szakértői vélemények szerint a 80–150 éves fákra a térszint alatti építkezések, a talajvíz megbolygatása olyan veszélyt jelent, amit nem biztos, hogy túlélnek. Vita tárgya, hogy érdemes-e ennyire közel telepíteni múzeumokat egymáshoz, vajon növelni vagy csökkenteni fogják egymás forgalmát? A Magyar Urbanisztikai Társaság például határozott nemet mondott a koncepcióra, a Corvinus Egyetem Táj- és Kertépítészeti Tanszékének kutatása szerint pedig a Liget látogatóinak 62,8 százaléka a park természetszerű jellegét tartja fontosnak, 15 százalékukat érdeklik a múzeumok.

 

Az átalakítás után gépkocsival nem lehet majd behajtani a Liget területére. Uniós pénzből (300-400 milliárd forint) új állomás nyílik a kisföldalattin, a Hermina útnál. P+R parkoló épül a Mexikói útnál (600 férőhely), továbbá mélygarázsok, parkolóházak a Városliget szélénél. A Ligetben ingyenes elektromos buszjárat javít majd a közlekedésen. Számos új kerékpárutat és biciklitárolót is terveznek.

 

100000
műtárgyat őriz a Szépművészeti Múzeum, de olyan nem fordult még elő, hogy a költözés során előbukkant volna valahonnan egy újabb darab.

 

100 hektár
a Városliget területe. Ebből 81 hektár a park, több mint hatezer fával.

 

Új múzeumok a Ligetben 2018-tól
1. Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum (a 18. század után készült magyar és nemzetközi művek)
2. Néprajzi Múzeum (tervező: Vallet de Martinis DIID Architectes)
3. Magyar Építészeti Múzeum (tervező: Középülettervező Zrt.)
4. Magyar Zene Háza (tervező: Sou Fujimoto Architects)
5. Fotó Múzeum Budapest (tervező: Középülettervező Zrt.)
Egy 11 tagú zsűri több mint 470 anonim, nemzetközi pályázatból választotta ki a nyerteseket. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum építésére beérkezett 80 pályamű nem felelt meg a kritériumoknak, új pályázatot írtak ki, döntés áprilisban várható.
A volt Szabolcs utcai kórház épületeiben 40 ezer négyzetméteres restaurátori és raktározási központot hoznak létre. A raktárak tűzvédelméről oxigénredukciós eljárással is gondoskodnak: lecsökkentik a levegő oxigéntartalmát, ami nem teszi lehetővé tűz keletkezését. A fűtésről és hűtésről hőszivattyúk gondoskodnak, a világításhoz szükséges energiát napelemek szolgáltatják.

 

A nagy nyertes: Fővárosi Állat- és Növénykert
Az állatkertben kiépül a kontinens legnagyobb alapterületű trópusi csarnoka (Pannon Projekt, 25 milliárd forint). Az állatkert fenntartója, a fővárosi önkormányzat finanszírozza a Mesepark kialakítását.

 

Van még bizonytalanság
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2015. április 15-én bezár, kiürítése nyáron kezdődik. A műtárgyak külső raktárakba és a Vasúttörténeti Parkba kerülnek, egy részük továbbra is látogatható lesz. A múzeumi dolgozók még nem tudják, pontosan mikor és mi történik velük.
Hasonló a helyzet a Fővárosi Nagycirkusszal: felújítják vagy új, korszerűbb épületbe költözik a Ligeten belül, felmerült egy ideiglenes sátor ötlete is.
Modernizálják a Vajdahunyad várát, a Mezőgazdasági Múzeumban a gasztronómia kap majd főszerepet. A gyűjtemény növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó részei külső helyszínre kerülhetnek. Még nem tudni, hová. A Csónakázó-tó rehabilitációja már tavaly elkezdődött, a projekt befejeztével körbecsónakázhatóvá válik a tó, s vízforgató berendezéseket is kap.
A Széchenyi fürdő fontos vonzerő marad, gyógyszállói átalakításáról azonban nincs szó.

 

Alkalmazotti kényszerszünet
A rekonstrukciók alatt a „közönségforgalmat közvetlenül kiszolgáló múzeumi munkatársak” foglalkoztatása ideiglenesen megszűnik, hiszen a zárva tartás alatt – látogatók hiányában – ruhatári, teremőr, büfés és takarítói feladatok nincsenek. A teremőröket évek óta „kiszervezték”, egy kft. alkalmazásában állnak, többüket más múzeumokban helyezik el, vannak, akik a munkásokat kísérik, vélhetően nem kerül senki sem az utcára. A fegyveres őrök az Emberi Erőforrás Minisztériuma alá tartoznak.

 

ÉRDEKESSÉG
1526-ban II. Lajos a mai Városliget területéről indult a mohácsi csatába.

 

MEGKÉRDEZTÜK…
Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét: "Mit és miért ellenez Zugló?"

 

MEGKÉRDEZTÜK…
Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, a Liget Budapest Projekt kormánybiztosát: "Minden ellenérvre érvényes válaszunk van"

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!