Sorra utasították el a kórházak a kislányt, aki már alig kap levegőt. Akinek nincs 200 ezer forint „hálapénze” orvosra, akár 8 hónapot is várhat egy protézisre. Papíron rövidültek a várólisták, de az érintettek mást tapasztalnak.

 

Tavalyhoz képest rövidültek ugyan a várólisták, azonban még így is nagyon hosszan kell várni például térdprotézisműtétre (324 nap), és a kisebb beavatkozások esetében is legalább 3 hónapot kell kitartania a betegeknek, fájdalom ide vagy oda. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) lapunk által megismert friss adataiból kiderül: mandulaműtétre papíron nem kell sokat várni, átlagosan 42 napba telik, mire sorra kerül valaki. Ha viszont térségenként vizsgáljuk, jelentős szórást tapasztalunk: a Dél-Alföldön 21, míg a Dél-Dunántúlon 63 nap a várakozási idő. Az sem ritka, hogy valójában 3-4 hónapot vagy akár ennél is többet kell várni egy ilyen beavatkozásra.

Mindkét manduláját ki kell venni Pakainé Pusztai Nóráék 4 éves kislányának – erről még január végén konzultáltak magánpraxisban fül-orr-gégész orvosukkal. Bár ez manapság gyors és rutinműtétnek számít, akkor április 11-re kaptak időpontot a szolnoki megyei kórházban. Ahogy az édesanya elmondta, ha a várólistán előttük lévők közül valaki megbetegszik, akkor hamarabb is lehet műteni, de akkor azonnal menni kell. Ám hiába vártak három hónapot és végezték el a szükséges vizsgálatot (labor és aneszteziológiai konzultáció), egy nappal a műtét előtt a gyermek füle „kifakadt”, így ekkor nem tudták megoperálni. Vagyis, ismét várólistára kerültek, az új időpont: június 4.

„Megpróbáltam másik orvos után nézni, hátha valahol rövidebb a várólista, de akiket találtam és beszéltem velük, még későbbre tudták volna betenni a lányom, így maradunk az eredetileg kiválasztott orvosnál és várunk. Január óta, és messze még a június” – mondta Pakainé Pusztai Nóra.

Ennél is nehezebb helyzetben van egy neve elhallgatását kérő édesanya. A kislányánál már évek óta húzódik a mandulaműtét, kórházról kórházra jártak sikertelenül. A Heim Pál Gyermekkórház kétszer elutasította őket azzal az indokkal, hogy a vizsgálatok alapján nincs mérvadó légzéselégtelenség a gyermeknél az éjszakai alvás közben, valamint nem volt elégszer begyulladva a mandulája, merthogy ez is szempont. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban nem volt elérhető aneszteziológus, aki 15 kg testsúly alatti gyermek altatását vállalni tudja, és a Bethesdában sem jártak sikerrel.

Mindeközben a gyermek mára már nyelni sem tud és levegőt sem kap rendesen, édesanyja szerint beszélni is csak orrhangon képes. Idén februárban már magánrendelésre mentek egy orvoshoz, aki egyébként a Heim Pál Gyermekkórházban operál, ő azonnal azt mondta, hogy mindenképp meg kell műteni a gyermeket, akinek az orrát már szinte teljesen elzárja az orrmandula, és a torkában is összeérnek a mandulák. A legkorábbi időpont azonban, amivel tervezni lehetett, július 13-a volt. Az édesanya úgy döntött, kivárják, nem tehetnek mást. (Jelenleg 1104-en várakoznak mandula-, orr- mandulaműtétre.) Az édesanyának az ortopédiai szakrendeléssel kapcsolatban sincsenek jó tapasztalatai: másik gyermekével a jelentkezéskor csak 3 hónappal későbbre kapott vizsgálatai időpontot, és akkor is 3 órát kellett várakozni a rendelőben – várandósan, 2 gyermekkel.

A teljes írás az eheti Vasárnapi Hírekben olvasható!

Címkék: egészségügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!