"Félő, hogy egyszer csak már nem lesz kit minősíteni." - ""Az idősek nagy része inkább lemond a fizetés emeléséről." - "Óvónők az idegösszeomlás szélén" címmel írt cikket az óvódákban forrósodó helyzetről a friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Szabó Kata.

 
Óvodai jelenet - Fotó: Németh András Péter

A portfóliókészítés nem csak a tanárok életét keseríti meg, az óvodapedagógusoknak talán még náluk is nehezebb a dolga. - Az idősebbek sokszor neki sem vágnak a minősítési eljárásnak. - Az írásos anyag aligha tükrözi objektíven, hogy ki milyen óvónő.

"Egy általunk megkérdezett intézményvezető szerint egyszerűen az egész nem ér annyit, amennyi idő- és energiabefektetést igényel az óvónőktől az anyag elkészítése. A hetek, hónapok munkájával elkészített portfóliók ugyanis nem sokat mondanak el arról, hogy az adott pedagógus hogyan végzi a munkáját az óvoda falai között. Megerősíti ezt Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője is, aki azt mondja, lehetnek nagyszerű óvónők, akik remekül bánnak a gyerekekkel és kiválóan végzik a dolgukat, de nincs meg bennük az a képesség, hogy mindezt írásban megfelelően interpretálják."


Verba Attiláné, aki maga is gyakorló óvónő, munkatársunknak elmondta, hogy becslése szerint az érintett óvónők több mint fele meg fogja próbálni. "Félő azonban, hogy végül pont azok az idősebb óvodapedagógusok nem vállalják a minősítési eljárást, akik már évtizedek óta a szakmában dolgoznak, és hatalmas tapasztalattal végzik a munkájukat. Márpedig őket meg kellene becsülni, az utánpótlás ugyanis igencsak akadozik, a fiatalok közül kevesen választják az óvónői pályát. Mint azt az általunk megkérdezett igazgatónő mesélte, ha munkaerőre van szükségük, válogatni már egyáltalán nem tudnak, örülnek, ha valaki beesik, így a pedagógiai asszisztenseket próbálják rábeszélni, hogy képezzék tovább magukat. „Fontos az ellenőrzés, csak félő, hogy egyszer csak már nem lesz kit minősíteni” – teszi hozzá."

A részletek, óvodavezetők és óvónők nyilatkozatai a friss VH-ban, Szabó Kata riportjában, "Óvónők az idegösszeomlás szélén" címmel olvashatók.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!