Elkerülhetetlen a sztrájk, ha a kormány megint a megosztására és az időhúzásra játszik.
- Balog miniszter tárgyal, de nincs képben az iskolák mindennapjairól.
- A diákok túlterheltségével egyelőre nem foglalkozik a kormány.

 
 

Hosszú idő óta először kénytelen meghallgatni a kormány a pedagógusok, diákok és szülők panaszait – a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból indult tiltakozás tömegmozgalommá dagadt, a problémát többé képtelenség szőnyeg alá söpörni. Így Balog Zoltán személyesen beszélgetett a miskolci városházán összegyűlt száznál is több tanárral. (Azóta kiderült, hogy a meglepetés erejével ható esemény az „Országjárás az oktatásról” elnevezésű sorozat első állomása volt.)

A helyszíni beszámolók szerint a miniszter csak kapkodta a fejét, nem volt képben és szinte rácsodálkozott a mindennapi problémákra, amiket mindenki megtapasztal, aki hétköznap betette a lábát már egy iskolába. Balog Miskolcon is önkritikát gyakorolt. És kezd belejönni, például az RTL Klub Házon kívül című műsorában azt mondta a kormányzati oktatáspolitika kapcsán: „túltoltuk a biciklit egy kicsit”, a TV2 Mokkájában pedig elismerte, hogy az egész napos iskolát túl korán vezették be. A miniszter a miskolci fórumon azt ígérte a pedagógusoknak, hogy egyszerűsíteni fogják a tanárok minősítési rendszerét, illetve a következő három évben szüneteltetik a minősítésen már átesett pedagógusok tanfelügyeleti vizsgálatát. A diákok túlterheltségével kapcsolatos aggályokra azonban nem reagált. Holott ez a tiltakozók egyik legfontosabb üzenete – amivel rengeteg szülő és diák is egyetért. Balog azt is egyértelművé tette, hogy a KLIK működésében legfeljebb korrekciók várhatók, de nem engednek az állami fenntartói rendszer fő elemeiből a rengeteg működési probléma ellenére sem.

Mindenesetre nem jó ómen, hogy Balog Zoltán a KLIK ügyében nem tűnt annyira megengedőnek, mint a pedagógus-minősítés kérdésében, pedig ez okozza az egyik legnagyobb problémát jelenleg az oktatásban.

„A KLIK-ről axiómaként beszélni szerintem nagy butaság. Az államnak, mint intézményfenntartónak és működtetőnek nagyon fontos szerepe van a kistelepüléseken, ahol nincs elég bevétel, ott bizony biztosítani kell, hogy égjen a villany, működjön a digitális tábla, legyen internet, ki legyenek fizetve a pedagógusok és az oktatást segítő munkatársak is. De ott, ahol egyébként ezt meg tudja tenni az önkormányzat is, békén kell hagyni őket, mert ezeket a településeket csak lehúzta a KLIK a gyengén teljesítőkhöz” – mondja Mendrey László.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az elmúlt néhány hét forradalmi jellegű volt, a „hermanosok” levele megtörte a hallgatás falát, a pedagógusok öntudatra ébredtek és egyre többen vállalják a saját nevükkel a véleményüket.

„Elhiszem, hogy ez az oktatásirányítás vezetőit meglepetésként érte, mert hozzászoktak, hogy gyakorlatilag mindent megtehetnek” – teszi hozzá. Úgy gondolja, a mostani lázongás azért is jelent minőségi változást, mert most a pedagógusok nem a kevés fizetés vagy a sok az adminisztráció miatt szólalnak meg, hanem azért, mert minden hazai és nemzetközi felmérésben nagyon rosszul teljesítünk, és ez már az ország jövőjéről szól.

„Nem tudom megmondani, hogy a miniszter lépései őszinték-e vagy Balog Zoltán csak az eddig bevett gyakorlatot követi, azaz ismét a pedagógusok megosztására törekszik. Csak remélni tudom, hogy a Köznevelési Kerekasztalon, amelynek az összehívását múlt héten meghirdette, az ellenvéleménnyel rendelkező szereplők is részt vehetnek majd” – mondja Mendrey László.

Ám ha mégsem így lesz, az érdekvédő szerint elkerülhetetlen a sztrájk. „Ebben egészen biztos vagyok. És akkor nem egy-két órás munkabeszüntetés lesz, hanem komoly, széles körű sztrájkra kell készülni” – mondja Mendrey. De azt is hozzáteszi, hogy elsősorban nem ezt szeretnék, hanem érdemi tárgyalásokat, ahol hosszú távú strukturális átalakításokról lehet egyeztetni, nem csak apró engedményekről. A szakszervezeti vezető abban bízik, hogy már akár a jövő héten kiderülhet, mikor indulhatnak el a tárgyalások és azokra kiket hívnak el, a további lépéseket pedig ettől teszik függővé.

A miniszter a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagóguskarral, a KLIK-kel, az MMA és az MTA képviselőivel, az iparkamarával, valamint meg nem nevezett szülői és érdekvédelmi szervezetekkel készül a kerekasztalon egyeztetni – derült ki Balog Zoltán az InfoRádiónak adott pénteki interjújából. Vagyis továbbra is bizonytalan, hogy az ellenvéleményt megfogalmazó szervezetek helyet kaphatnak-e a Közoktatási Kerekasztalnál, a hivatalos felkérések ugyanis még nem történtek meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!