Már az Alaptörvénybe írták és a részletszabályait tervezik annak a közigazgatási felsőbíróságnak, amelyet a Kúria mellé húzna fel a kormány – utóbbi elnöke mégsem félti az igazságszolgáltatást. A különbíróság élére pedig Patyi András rektor, NVB-elnök érkezhet, ami aligha oszlatja el az aggodalmakat.

 

Nem félti az igazságszolgáltatást és a bírói függetlenséget Darák Péter, a Kúria elnöke a közigazgatási különbíróságok létrehozásától, annak ellenére, hogy a tervezett különbíróságokkal kapcsolatban – amelyek csökkentik a Kúria hatalmát, hiszen azzal egy szinten hozzák létre a Közigazgatási Felsőbíróságot – már többen is komoly aggályokat vetettek fel. Darák Péter azonban úgy látja, a közigazgatási felsőbíróságok felállításával kapcsolatban „ilyen aggályok alappal nem fogalmazhatók meg”.

Sőt, egy minapi félévértékelőn kedvezőnek nevezte, hogy az igazságügyi tárca ezzel foglalkozó, a részletszabályozást előkészítő bizottságának munkájában a Kúria által delegált bírók is részt vesznek. Annyit azért hozzátett a Kúria vezetője, hogy a kúriai bírók meghívását „annak jeleként értékeli, hogy a tárca is tudatában van az elmúlt csaknem 30 év komoly jogfejlesztési eredményeinek, ítélkezései értékeinek, amelyek nélkül a reform értékvesztéshez vezethet”.

Az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozását egyelőre az Alaptörvénybe foglalták bele a másfél héttel ezelőtti hetedik módosításkor, a részletszabályokon még dolgoznak. Mivel azonban egy új szervezet jön létre, elvileg semmi nem kötelezi majd az új bíróságot arra, hogy a Kúria jogegységi vagy elvi határozatait figyelembe vegye, betartsa. (Erre mondta most Darák Péter: szeretné, ha a korábbi joggyakorlat az új bíráskodás része lenne, és nem kerülne ki a joggyakorlatból, „ennek a félelmemnek adtam hangot”).

Ennél is fontosabb kérdés, milyen emberekkel töltik fel az új bíróságot, amely Trócsányi László miniszter szavai szerint végső fórumként dönthetne majd a hatalom és a polgárai közötti jogvitákról. Ez azért érdekes, mert csak döntés kérdése, hogy milyen jogeseteket utalnak e fórum elé.

Például ide kerülhetnek a politikailag kényes ügyek, a közadatigénylések, a választással kapcsolatos jogorvoslatok, az adóhivatallal, a médiahatósággal, a közbeszerzésekkel kapcsolatos esetek, de bármi más is. Ami a leendő személyi állományt illeti: több nyilatkozat arra utal, hogy a leendő felsőbíróságban helyet kaphatnak a kormányhoz lojális emberek, illetve jogi szakvizsgával rendelkező kormánytisztviselők. A felsőbíróság elnökét a parlament kétharmados többséggel választaná meg.

A Fidesz már 2016-ban kísérletet tett a különbíróságok létrehozására, kétharmad hiányában azonban akkor ezt nem sikerült keresztülvinniük. Most azonban semmi nem gátolja a hatalmi terveket. Az ötlet két éve még Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének (a fideszes Szájer József EP-képviselő feleségének) sem tetszett, és elégedetten nyilatkozott arról, amikor a kormány letett az ezzel kapcsolatos tervekről. Két hete viszont az OBH elnöke – aki a kritikus bírók egy részét hazaárulónak nevezte – már arról beszélt, hogy a különbíróságokkal „most gyakorlatilag a hagyományokhoz térünk vissza”.

Az OBH és a hivatal tevékenységének felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanács (OBT) közötti háborúval kapcsolatban egyébként Darák Péter arról beszélt: az új OBT januári megválasztása után nem alakult ki olyan „kölcsönös bizalmi légkör, ami az igazán optimális és hatékony működését lehetővé tenné a testületnek”. Szerinte azonban legkésőbb kora őszre helyreállhat a bizalom az OBT-ben, a mostani helyzet a póttagok kora őszi megválasztásával rendeződhet.

 

 

 Felkészül Patyi?

Egyre inkább úgy tűnik, Patyi András kerülhet majd a különbírósági rendszer élére – írta a 444.hu. A Menedzsment Fórumon jelent meg cikk arról, hogy a Médiatanácsban dolgozó Koltay András válthatja Patyi Andrást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem élén (amelynek irányítása a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerül), Patyi ugyanis a készülő különbírósági rendszer vezetője lenne. Patyi András neve szakmai körökben már 2016-ban felmerült. Ha valóban ő lesz az új „felsőbíró”, az aligha oszlatja el a különbírósággal kapcsolatos félelmeket. (Áprilisban Orbán Viktor osztott meg egy videót arról, ahogy Patyi András bocsánatot kér tőle, amiért a kampányban az NVB, amelynek ugyancsak elnöke, megbírságolta). Kerestük az ügyben Patyi Andrást is, de lapzártánkig nem értük el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!