A válaszadók közel kétharmadát nem sikerült átverni azzal, hogy a Népszabadságot üzleti okok miatt függesztették fel, a túlnyomó többség azt gondolja, politikai okok állnak a nagy múltú lap ellehetetlenítése mögött – ez derül ki Vasárnapi Hírek megbízásából készült friss Publicus kutatásból.

Bár csak múlt szombaton robbant a hír a Népszabadság elhallgattatásáról, nagyon sokan, 85 százaléknyian hallottak róla. Azokról a hírekről azonban, hogy a lap nemrégiben Fidesz közeli vállalkozók kezébe kerülhetett, csak 35 százalék tudott.

A Népszabadság-ügy kapcsán a kormány megszólalói rendre arra hivatkoznak, hogy Magyarországon biztosított a sajtószabadság, ám kutatásunk szerint ezeket az érveket a többség nem osztja. 58 százalék ért egyet azzal, hogy a sajtószabadság erősen korlátozott amiatt, mert a legtöbb emberhez eljutó hírforrások egyoldalúan közvetítik a kormány álláspontját. A teljes mértékben biztosított sajtószabadságban csak 35 százaléknyi válaszadó hisz maradéktalanul.

Arra a kérdésre pedig, hogy melyik időszakban volt a kormánynak nagyobb befolyása a médiára, 59 százalék válaszolja, hogy a Fidesz-kormány idején, és csak 16 százalék mondja azt, hogy az MSZP-kormányok idején. Még a Fidesz-hívők közül is 46 százalék gondolja úgy, hogy az általuk támogatott párt nagyobb befolyást gyakorol a médiára, mint elődei. Ez az arány az MSZP-s táborban 75 százalék, a Jobbikéban 68, míg a bizonytalan szavazók között 59 százalék.

A kérdésre, hogy olvasója volt-e a Népszabadságnak, 43 százalék válaszolt igennel. A nyomtatott lap és az online felület rendszeres, vagy alkalmi olvasói között kiemelkedő arányban vannak a diplomások, érdekesség viszont, hogy a 18–29, illetve a 30–44 éves korosztályban nagyobb mértékben vallották magukat alkalmi olvasónak, mint a 60 év felettiek. A lap és a nol.hu olvasói között többségben voltak az MSZP-s pártpreferenciával rendelkezők, és valamivel nagyobb arányban a jobbikosok, mint a Fideszszavazók.

Publicus – Vasárnapi Hírek
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. október 11–13. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1002 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,2 százalékpont.Az Ön számára mennyire fontos, hogy szabad, a kormánytól független legyen a sajtó Magyarországon?
(Összes megkérdezett, %)Ön szerint ma Magyarországon a médiára melyik politikai oldalnak, pártnak van nagyobb befolyása?
(Összes megkérdezett, %)Ön felháborítónak tartja, nem érdekli különösebben, vagy örül annak, hogy mostantól nem jelenik meg a Népszabadság, a legolvasottabb ellenzéki napilap?
(Összes megkérdezett, %,)Ön szerint miért nem jelenik meg
tovább a Népszabadság?
(
Összes megkérdezett, %, több válasz lehetséges,
így az adatok összege meghaladhatja a 100-at)
- Mert kritizálta a kormányt, a kormánytagokat,
a Fidesz-politikusokat
- Mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot
- Mert veszteséges volt
- Mert ellenzéki voltMennyire ért egyet a következő állításokkal?
(Összes megkérdezett, %)
- A sajtószabadság erősen korlátozott Magyarországon
azáltal, hogy szinte csak a kormány álláspontját
közvetítő sajtótermékek tudnak megélni a piacon
- A sajtószabadság erősen korlátozott Magyarországon
azáltal, hogy a legnagyobb, a legtöbb emberhez eljutó
hírforrások egyoldalúan közvetítik kormány álláspontját
- A sajtószabadság erősen korlátozott Magyarországon azáltal,
hogy a közszolgálati televíziók (m1, m2 stb.) és rádiók
(Kossuth, Petőfi) egyoldalúan közvetítik a kormány álláspontját
- Jelenleg nagy a Fidesz befolyása a sajtóra,
de korábban, az MSZP-kormányok idején
az MSZP uralta a médiát
- Teljes mértékben sajtószabadság van
Magyarországon, hiszen bármilyen kritika
megjelenhet a kormányról

Mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!