Elfogadta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) felajánlását a magyar állam, így 150 előgyártott speciális mobilház kerülhet a határ menti tranzitzónákba, illetve a Martonfán és Sormáson tervezett ideiglenes befogadóállomásokra.

Ezek feltehetően azok a típusok, amelyeket a svéd bútorgyártó IKEA alapítványa gyártott a nemzetközi szervezet számára. Ezekben egyenként 5 ember helyezhető el, így 750 menekült elszállásolása oldódhat meg – mondta el lapunknak Simon Ernő, az UNHCR magyarországi irodájának szóvivője.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a magyar állammal és Budapest főpolgármesterének is felajánlottuk a segítségünket. Azt azonban tudni kell, hogy ez számunkra is egy teljesen új helyzet, mert Magyarországon és az EU-ban alapvetően mások a feladataink, mint például a háború sújtotta afrikai válságövezetekben, ahol a terepen is jelen vagyunk, és a munkatársaink közvetlenül részt vesznek a menekülttáborok építésében, fenntartásában, és a menekültek regisztrációjában. Azokban az országokban (így Magyarországon is), ahol aláírták az ENSZ Menekültügyi Egyezményét, az állam feladata a menekültekről való gondoskodás. A mostani kivételes helyzetben viszont, amennyire erre lehetőség és igény van, állunk a kormány és a hatóságok rendelkezésére” – mondja Simon Ernő. Egyéb szakértői segítséget a magyar kormány egyelőre nem kért az UNHCR-től, pedig jelenleg is több szakember tartózkodik az országban, akik a létesítményüzemeltetéstől a menedékkérők regisztrációjáig sok mindenben segíthetnének a tapasztalataikkal. Ők már jártak a befogadóállomásokon és letették javaslataikat, amelyet a magyar szervezet továbbított is a kormánynak. „Bízunk benne, hogy ezeket a javaslatokat hasznosítani is fogják a segítségünkkel” – tette hozzá a szóvivő.

Mindemellett az UNHCR magyar szervezetének az is célja, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon arról, hogy kik is menekültek, milyen úton, milyen körülmények közül érkeznek. Ebben a kérdésben egészen más típusú kommunikációt folytatnak, mint a kormány, Simon Ernő már júniusban is bírálta a nemzeti konzultáció kérdéseit és a kormány plakátkampányát. „Nagyon aggasztó, hogy a kormányzat veszélyforrásként igyekszik beállítani azokat a menekülteket, akik nemhogy veszélyt nem jelentenek, hanem maguk vannak kitéve halálos veszélynek, éppen ezért menekülnek. Gyakorlatilag a kommunikáció azóta sem változott” – mondja Simon Ernő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!