Orbánt korábbi pártpolitikai válaszai ejtették foglyul.
- Vida Ildikó izgalmasabb Hollywood vezető fenekénél.
- Minél nagyobb celeb a NAV vezetője, annál jobb Simicska Lajosnak.

 
Számonkérő stílusban próbálta lerohanni a NAV-elnök az amerikai ügyvivőt, aki pechjére szóba állt vele, mert Vida Ildikó egy kukkot nem értett a válaszból - Forrás: tumbrl.com

A világhírű fenékcelebet, Kim Kardashiant is lenyomta Vida Ildikó az interneten – legalábbis idehaza sokkal kevesebb mém készült a hollywoodi díva idomairól, mint az amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet leckéztetni próbáló, majd az első angol mondat után tolmácsért esdő NAV-elnökről. Aki valószínűleg csöppet sem bánta, hogy vele van tele a háló, sőt. Informális főnökével, Simicska Lajossal egyetemben ugyanis róka fogta csukát játszik a kormánnyal, pontosabban annak fejével: minél inkább ekézi a közvélemény és az amerikai diplomácia Vidát, annál kevésbé ejtheti csendben a kormány.

Vida – az Orbán-kormány pechjére – az elnyomó nagyhatalmak elleni szabadságharc címeralakjává lett, nem véletlen, hogy a kormányfő rádióinterjújában arról beszélt: elvárja, hogy a NAV elnöke mindenkit bepereljen, aki meggyanúsította. És azt is odakerekítette, hogy ha netán Vida benyújtaná lemondását, hát bizony erősen elgondolkodna (azért nem zárta ki), hogy aláírja-e, hiszen ez úgy festene, mintha bármelyik nagyhatalom leváltathatná.

Márpedig Orbán, a jelek szerint, marad a szabadságharcos retorikánál, így szimplán fecninek titulálta azt a dokumentumot, amit az amerikai nagykövetség postázott, mondván: ezek a korrupciós ügyek verték ki a biztosítékot az Egyesült Államokban. (Fecniügyben lásd keretes írásunkat.) Az irat a trafikmutyit, illetve az amerikai cégeknek több tízmillió dolláros kárt okozó áfacsalási ügyeket foglalta össze. A miniszterelnök az udvariatlan fecnizéssel (értsd: diplomáciai sértés) még feszültebbé teheti Magyarország és az USA viszonyát – ám Orbán legfeljebb a szóhasználatán finomíthatott volna, a tartalmon nem. Az Egyesült Államok ugyanis két olyan alapügyet „boncolna élve”, amelyekre hónapokon-éveken át pártpolitikai válaszokat adott a Fidesz.

Így most sem térhet le a kommunikációs útról, hiszen ha elismeri, hogy a dohánykiskereskedelmi piac újraosztását nem a dohányzás visszaszorítása, a magyar vállalkozók helyzetbe hozása stb. motiválta, akkor verifikálja azt az ellenzéki mondást, miszerint családok tízezreit semmizték ki, hogy a Fidesz-klientúrának koncot juttassanak. És egy ilyen felfokozott, tüntetéses hangulatban ezt merész dolog lenne bevállalni.

Ám a jelek szerint a nemzetközi közvélemény már nem azt nézi csak, amit Orbán tesz (noha a miniszterelnök erősen ezt javallotta), hanem azt is, amit mond. Így valószínűleg kevés lesz, hogy hirtelenjében lett gyanúsítottja annak az 1000 milliárdos áfacsalási ügynek, amiben Horváth András bejelentése után kezdett nyomozni a rendőrség – akkor még ismeretlen tettes ellen. (Persze a gyanúsított megjelenését valószínűleg hiba lenne a korrupciós üggyel összefüggésbe hozni, de az biztos, hogy amikor a volt NAV-ellenőr beszámolt az adóhatóság hallgatólagos támogatásával zajló adócsalásról, akkor a NAV rögtön feljelentette, és nyomban házkutatást tartottak nála.)

És vélhetően az is kevés lesz, hogy az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a General Electric 25 éves magyarországi tevékenységének megünneplésekor pénteken Orbán Viktor éltette Amerikát és cégeit. Pedig a miniszterelnök az esemény után még gyorsan kezet is fogott André Goodfrienddel, a kormánypárti közvélemény újsütetű első számú közellenségével. Igaz, beszélgetni nem lehetett módjuk: kezdődött a magyar–finn focimeccs.

Fantomcégben. Egy, az érettségi után fizetős oktatási szolgáltatást nyújtó intézményt működtető fantomcég tagja volt Vida Ildikó. A Casus Művészeti Bt. kültagjaként – írja a Népszabadság – tudhatott róla, hogy a vállalkozás, többek között, egyetlen mérleget sem adott le és nem fizetett adót – végül kényszerből törölték.

Fecnidiplomácia
Mivel sem pecsétet, sem fejlécet nem talált a magyar kormány az amerikai nagykövetség által átadott dokumentumon, fecninek minősítette azt. A fecnizés annak a kommunikációs stratégiának a része, ami a korrupciós vádakat próbálja eljelentékteleníteni – tudatosan figyelmen kívül hagyva a diplomáciai gyakorlatot. A fejléc és bélyegző nélkül átadott iratokat úgynevezett „non paper”-nek nevezik, magyarázta Balázs Péter. A volt külügyminiszter szerint egy ilyen papír a szóbeli közléssel egyenértékű, illetve annak segédeszköze lehet – amikor a diplomata meg kívánja könnyíteni mondandója megjegyzését, és mellékeli azt írásban is. Továbbá a non paper azt is jelzi, hogy a diplomata országa egyelőre nem kívánja súlyosabban terhelni viszonyát az adott állammal, pecsétet és fejlécet ugyanis csak fajsúlyosabb, következményekkel bíró üzenetekre tesznek, például jegyzékre. Azaz a „fecni” ez esetben egy gesztus.

A Fidesz visszatalált régi, jól bevált kommunikációs stratégiájához: a gyurcsányozáshoz.
„Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az Orbán-kormány megbuktatásán munkálkodik” – írta Németh Szilárd, a kormánypárt frakcióvezetőhelyettese az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. Úgy fogalmazott: mostanra egyértelművé vált, hogy André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője is „Gyurcsány Ferenc kottájából játszik”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!