Szorul a hurok – így összegezhetőek a szombati rendőrségi nyilatkozatok és sajtóhírek Bándy Kata ügyében.

Azonosítható DNS-mintát találtak Pécsett a Délibáb utca közelében lévő, illegális szemétlerakónak használt árokban, ahová gyilkosa rejtette múlt vasárnap hajnalban a 25 éves rendőrségi pszichológus holttestét. A nyomozók egy középkorú férfit keresnek és gőzerővel elemzik a mobiltelefon-forgalmat is a környék három adótornyán: a Blikk szerint a rendőrség elszámoltatja azokat, akik a gyilkosság idején ezekre az antennákra felcsatlakozva bonyolítottak beszélgetést vagy küldtek SMS-t. Amikor a mobil az egyik antenna hatóköréből átér a másikba, a rendszer azt is rögzíti, hogy ez mikor és milyen irányból történt. Az adatokból egy szoftverrel számítható ki, hogy merre mozgott a telefon, azaz annak tulajdonosa. A mobilok pozíciója utcányi pontossággal mérhető be a Blikknek nyilatkozó távközlési szakértő szerint.

A rendőrségen belül teljes az egyetértés abban, hogy a bűncselekmény szexuális indíttatású volt. Azt, hogy a haláleset összefüggésbe hozható lenne a munkájával, kizárták: egyrészt bűnözőket nem vizsgált, csak rendőrök szakmai alkalmasságáról állított ki szakvéleményt, másrészt a belső elhárítás külön ellenőrizte azokat, akik neheztelhettek volna Bándy Kata jelentései miatt, és a legcsekélyebb gyanú sem merült fel az érintettekkel kapcsolatban. A nyomozók szerint a környékbeli tettes nem először támadott, de először ölt. Ezért a rendőrök elszámoltatják azokat, akik az utcán nőket támadtak és/vagy erőszakoltak meg az elmúlt 10 évben. Helyiek állítják: néhány hete már megtámadtak egy fiatal nőt a környéken, de neki sikerült elmenekülnie.

A pécsiek félnek: a helyi online lap szerint a vadászboltokból eltűntek az önvédelmi fegyverek, a gáz- és paprikaspray- k. Az utcákon két-három-négyfős csapatokban sétálnak a rendőrök. A Pécs ma című lap azt írta: a hatóságok felkészültek egy esetleges tűzharcra is.

Több bűncselekmény, romló statisztikák

Nőtt az emberölések száma, lényegesen több a vagyon elleni bűncselekmény, mint korábban: tíz éve nem volt ennyi bűncselekmény hazánkban, mint tavaly – derült ki Polt Péter, legfőbb ügyész parlamenti jelentéséből. A regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt évtizedben hullámzott, de 2002-től 2011-ig 420 ezerről 451 ezerrel emelkedett. Ugyanakkor amellett, hogy nőtt a bűncselekmények száma, eredményesebb a felderítés is. A beszámoló szerint a gazdasági bűncselekmények három év alatt csaknem megduplázódtak: 2009-ben 16 ezer gazdasági visszaélés történt, 2010-ben 21 ezer, tavaly már 32 ezernél is több. Életfogytiglannal tavaly tíz vádlottat sújtott a bíróság, tavalyelőtt huszonötöt. A személy elleni bűncselekmények száma csökkent. Ezek közül a legsúlyosabb az emberölés, amely viszont 2011-ben emelkedett: 142 ún. befejezett emberölés történt, kilenccel több, mint 2010-ben. Az idei első négy hónap adatai alapján ez a statisztika vélhetően tovább fog romlani, ugyanis tavaly áprilisig 30 emberölést regisztráltak, idén már 38-at. A gyermek- és fiatalkorú sértettek száma továbbra is emelkedett, ezen belül az áldozattá vált gyermekek száma 33 százalékkal nőtt.

(K. V.)

Húsz évig keresik õket

A rendőrségnek az eltűnt személyek körözését a bejelentést követő 24 órán belül el kell rendelnie, ha az illető személy addig nem kerül elő. A statisztikák szerint tavaly összesen 17 ezer ember tűnt el, közülük 14 ezren kiskorúak voltak. Ez a szám azonban némileg „torz”, mivel az esetek 85 százalékát a gyermekvédelmi intézetekből elszökött fiatalok teszik ki, akik miután megkerülnek, újra megpróbálnak meglógni, akár évente többször is. Az ORFK adatai szerint 2011-ben a 14 405 eltűnt kiskorúból 11 131 intézeti nevelt volt. Van köztük egy „rekorder” is, aki ellen 61 alkalommal indult eljárás szökés miatt. A fiatalkorú eltűntek közt némileg több a lány, körülbelül 60-65 százalékban keresik őket, a családból eltűntek közül nagyjából felefele arányban tűnnek el férfiak és nők. Az ORFK honlapján jelenleg összesen 180 személyt keresnek arcképpel és adatokkal. Közülük százan férfiak, nyolcvanhárman 18 év felettiek, a nők közül negyvenkilencen kiskorúak. A legidősebb eltűnt egy 91 éves asszony, aki Debrecen környékén tűnt el még 2001-ben, míg a legfiatalabb egy 3 éves kisfiú, akinek körözését a Gyulai Rendőrkapitányság rendelte el idén február közepén. Az adatok azonban folyamatosan változnak. A körözés 20 év után avul el – ekkor a keresett személyt végleg eltűntnek nyilvánítják. Ennyi ideje van a törvény szerint a rendőrségnek arra, hogy felkutassa az eltűntet, ezután jogszabályi felhatalmazásuk további intézkedésre nincs. A hozzátartozók már 5 év után kezdeményezhetik az eltűnt holttá nyilvánítását a bíróságon, a házastársi jogviszonyban viszont csak a holtnak nyilvánító végzés kiadása után áll be változás.

(D.-H. N.)
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!