Elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság azokat a népszavazási kérdéseket, amelyeket az MSZP és a Párbeszéd nyújtott be az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátásáról és a tandíjról.

 

A többi között arról lehetett volna véleményt mondani az embereknek, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány tagjainak és az államtitkároknak is ugyanaz a kórházi ellátás járjon, mint mindenki másnak, illetve, hogy a felsőoktatásban tanulóknak – 10 félévig – az állam fizesse a képzését. A kérdések között szerepelt az is: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?”

Ez utóbbi kérdés azért is érdekes, mert a Fidesz 2006 őszén meghirdetett hétkérdéses kezdeményezésében is szerepelt, sőt, erről végül – a vizitdíj és a kórházi napidíj mellett – a 2008-as érvényes és eredményes népszavazáson véleményt is mondhattak az emberek, akiknek a nagy többsége a képzési hozzájárulás eltörlése mellett szavazott. Ezúttal viszont nem lehet róla referendumot tartani. Vagyis, a választópolgárok most kizárólag a kormány jól irányított nemzeti konzultációjában vezetnek részt, ha akarnak.

Az NVB egyébként különféle indokokkal utasította el az összesen öt kérdés hitelesítését. A képzési hozzájárulás esetében például azt írták: „A népszavazásra benyújtott kérdés több lehetséges, egymással egyenértékű értelmezési lehetőséget is felvet, elsősorban azért, mert az abban szereplő képzési hozzájárulás kitétel egzakt tartalma a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján nem határozható meg.”

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó szerint az NVB döntése jó példája annak, hogyan gátolja a fideszes választási bizottság, hogy az állampolgárok demokratikus jogaikkal élhessenek. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője pedig kiemelte: az NVB elutasította, hogy Magyarországon tandíjmentesen lehessen tanulni a felsőoktatásban. A két párt a Kúriához fordul.

FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

 

„Az európai kultúrkör egyik szép hajtása a magyar kultúra, amely ötvöződve a belső-ázsiai kultúrkörrel, olyan hagyományokat teremtett, mint a megértés, a tolerancia, a menekülők és a rászorulók segítése”– mondta Kásler Miklós miniszter az egészségügyi és oktatási díjak átadóünnepségén – gyökeresen átírva a kormány migrációs kommunikációját.

 

Címkék: népszavazás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!