Elnöki szexbotrányok és a mindent eldöntő utolsó voks – összegyűjtöttük, milyen filmekkel és sorozatokkal érdemes melegíteni az Obama–Romney párharc finisére.

 

Bár a 2000-es választásokhoz hasonlóan szoros eredményre az idén talán nem kerül sor (mikor csupán néhány floridai szavazaton múlott, ki lesz végül az Egyesült Államok elnöke) az Újraszámlálás (2008) című tévéfilmmel George W. Bush texasi kormányzó és Al Gore alelnök kampánystábjaival együtt újra végigizgulhatjuk a drámai pillanatokat, mikor úgy tűnt, még a szavazás lezárása után is megfordítható a választások kimenetele. Kevin Spacey, Laura Dern és Denis Leary játéka bravúros, a rendezői székbe (Sidney Pollack halála miatt) meglepetésre egy fiatal vígjátékrendező ült. Jay Roachról azóta kiderült, remek érzéke van a pörgős, intellektuális, szórakoztató politikai filmekhez. A napokban az HBO-n elcsíphetjük legújabb rendezését is, a John McCain republikánus elnökjelölt (Ed Harris) és alelnökjelöltje, Sarah Palin alaszkai kormányzó (Julianne Moore) 2008-as kampányát bemutató Versenyben az elnökségért című drámát.

Kevin Costner elképzelte, mi lenne, ha egyetlen emberen múlna az elnökválasztás: A döntő szavazat (2008) című filmjében egy egyszerű, vidéki fickót játszik, aki hozzá se szagol a politikához. Aztán 12 éves lánya unszolására elkezdi végre komolyan venni állampolgári kötelességét, ezzel igazi próbára téve a két politikust és stábjaikat.

Valamennyi elnökjelölt mögött áll egy, vagy akár több ambiciózus nő, Tom Selleck mögött mindjárt négy is: Laura Linney, Teri Hatcher, Nancy Travis és Faye Dunaway mindent elkövetnek győzelméért a Nehéz választás (2000) című filmben. Ha az elnökjelöltek nőügyeivel foglalkozó filmet néznénk szívesen, A nemzet színe-java (1998) című vígjátékban John Travolta és Emma Thompson eleveníti fel (ugyan álnéven, de felismerhetően) a Clinton házaspár történetét. Az egyik legfordulatosabb választási krimiben (A hatalom árnyékában, 2011) pedig George Clooney alakítja az elnökjelöltet, aki tanácsadójára (Ryan Gosling) próbálja rákenni egy csinos, fiatal kampányönkéntes titokzatos halálát. A szexbotrányok eltussolása érdekében semmi nem drága, még egy háborút kitalálni sem – ezt már Robert De Nirótól és Dustin Hoffmanntól is tudjuk az Amikor a farok csóválja (1997) című kitűnő filmszatírából. Aaron Sorkin, az Oscar- és Emmy-díjas forgatókönyvíró Szerelem a Fehér Házban (1995) című romantikus komédiájában szintén az elnök (Michael Douglas) újraválasztása forog kockán, miután viszonyt kezd a csinos környezetvédelmi aktivistával (Annette Bening). Ám ez csak bemelegítés volt Az elnök emberei című, 26 Emmy-díjat nyert tévésorozatához, melyben minden idők legizgalmasabb fiktív elnökválasztását követhetjük nyomon. Jed Bartlett elnök (Martin Sheen, képünkön) és kihívója (James Brolin) pattanásig feszült küzdelméből az is kiderül, hány százalékot hozhat egy levágott nyakkendő vagy egy utolsó puszi a First Ladytől. Az elnökjelöltek vitája már szóba került Sorkin aktuális (az HBO-n jelenleg is sugárzott) tévésorozatában, a Newsroomban, és nem okozna nagy meglepetést, ha a jövő júniusra ígért 2. évad témája már az elnökválasztás lenne, ám a forgatókönyvíró erről még semmit nem árult el. Előbb ő is látni akarja a választások végét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!