Száztizenegy országban jobb az élete a nőknek, mint Magyarországon – állítja egy friss nemzetközi felmérés. A száztizenkettedik helyezés azért sem túl kecsegtető, mert a listán 165 ország szerepel.

A tekintélyes amerikai hetilap, a Newsweek annak a jelenségnek az ürügyén rangsorolt, hogy a 21. századra a szebbik nem óriási elismertséget ért el az élet számos területén: vezető politikusok, önerőből meggazdagodott pekingi milliárdosok, a Szilícium-völgy vezető fejlesztői is mind az XX kromoszómásak közül kerültek ki. Emellett azonban Szaúd-Arábiában a nők még mindig nem szerezhetnek jogosítványt, Pakisztánban pedig évente több ezer nő válik becsületgyilkosság áldozatává.

A listát öt szempont alapján állította fel a hetilap: mennyire védi a nők jogait az adott állam igazságszolgáltatási rendszere, milyen arányú a biztonságos abortusz és a gyermekhalálozás, hogy állnak a nők iskolázottság terén, hogyan térnek el a fizetések a nemek közt, és mennyire vesznek részt a nők országuk irányításában. Dagadhatnak a büszkeségtől az izlandi keblek, hiszen női elnökükkel, és szigorúan védett jogaikkal ők végeztek az első helyen. Őket a svéd, a kanadai, a dán és a finn hölgyek követik. Nem panaszkodhatnak a svájci, ausztrál, holland lányok sem. Utolsó helyen végzett Szudán, nem sokkal előzi meg Afganisztán vagy Etiópia.

A lista szerint a magyarországi nőknél még a ruandai, kuvaiti és kolumbiai asszonyok is könnyebben boldogulnak hazájukban.

Ha eddig nem is éreztük át a helyzet súlyosságát, akkor most már mindenképpen kezdjük el magunkat sajnáltatni, mert nekünk, magyar nőknek bizony borzasztó dolgunk van. Kár, hogy nem más szempontok alapján rangsorolt a lap: ha például szépségünket, értelmi képességeinket, vagy humorérzékünket vizsgálták volna, egyértelműen az első helyen végzünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!