Óriási visszhangja van múlt heti cikkünknek az egészségügyi dolgozók mozgalmáról (Nővértavasz feketében). Szerkesztőségünkbe sok levelet küldtek a magyar egészségügyből menekülő nővérek.

 
Külföldön dolgozó ápolónők - illusztráció - Forrás: Profimedia

Kövesdi Péter a megrázó személyes történetekből válogatott, cikke „A haza ott van, ahol szeretnek” címmel a szombat óta kapható friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.

A levélírók által vázolt helyzetkép azt mutatja, hogy Magyarországtól nyugatra mintha egy egészen más, és főképp normális világ fogadná őket. Még akkor is, ha nehézségekkel ott is meg kell küzdeni.

Szerzőnk egy zárt Facebook-csoportban elhelyezett üzenetből is idéz. A külföldön dolgozó magyar ápolónő elszorult szívvel nézi a feketébe öltözött hazai kollégák fotóit. Külföldi kollégái is értesültek a magyarországi mozgalomról – általános és egyértelmű a szolidaritás.

„Összeszorul a szívem és libabőrös lesz a hátam, amikor látom ezt a nagy összetartást: igen, most lehet, most lesz valami! Jönnek-mennek az irodában a hátam mögött – fogalmuk nincs róla, hogy mi az a magánszféra. M. is bejön, látja, hogy nézem az ápolókat Magyarországon, feketében – tudják ők is, hogy mi ez, elmondtam nekik, én is abban dolgozok, és teljesen mellém/mellénk állnak. Hirtelen megölel hátulról, és a nyakamba csókol – ez nem fura itt, mindenki mindenkit puszilgat: az ápolók a gondozottakat, kollégák a kollégákat –, majd azt súgja a fülembe: „Ugye, te nem hagysz itt minket soha?” Csak megrázom a fejem, de nem tudok megszólalni, akkora gombóc van a torkomban, és nézem tovább a fekete pólós képeket. Mindig szerettem itt dolgozni, imádom a kollégáimat, soha nem is jutott eszembe az a szó, hogy HONVÁGY. Eddig a pillanatig.”

Kövesdi Péter „A haza ott van, ahol szeretnek” című összeállítása, az ápolónők leveleivel, a május 2-ától kapható Vasárnapi Hírekben jelent meg.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

A "nővértavaszról" szóló korábbi beszámolónk itt olvasható:

 

Nővértavasz feketében

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!