Hajszát indított a kormány a devizahitelezés felelősei ellen, Schmitt Pál nem vet gáncsot, Pintér nem fetisizál, Orbán pedig úgy nyaral, hogy nem megy szabadságra.

Végre fellélegezhetnek a frankhitelesek: most aztán kiderült, kik tehetnek a devizahitelezés elterjedéséről. A korábbi szocia­lista kormányok. A Kormányzati Kom­­mu­nikációs Központ jelentése szerint a devizahitelezés felpörgésének fő oka az, hogy 2003-ban megszüntették az 1998 és 2002 között működtetett kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket, ezért nőtt az akkori 20 milliárdról mostanra 2800 milliárd forintra a devizahitelek állománya. Azt nem említik – írta a napi.hu –, hogy a korábbi támogatott forinthitelek csak az idén évi 126 milliárd forintjába kerülnek az adófizetőknek – vagyis emiatt ezermilliárd forinttal nőtt az elmúlt tíz évben az az államadósság, ami ellen harcot hirdetett a kormány. Amely egyébként még ennél is messzebb megy: Orbán Viktor felkérte a gazdasági minisztert is, készítsen jelentést arról, hogyan jutottunk el „a támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelekig, és nevezze meg, kik ezért a felelősök”.

A Magyar Hírlapnak ünnepi interjút adó Schmitt Pál arról beszélt, hogy azért nem élt eddig vétójogával, mert tiszteletben kell tartania „a nagyon erős, szuverén népakaratot”, továbbá csak azért nem vet „gáncsot a kormánypártok elé”, hogy önmaga tekintélyét építve visszaküldjön törvényeket, „miközben az ország az eladósodottsággal küzd”. Az államfő „óriási dolognak” nevezte a nemzeti összetartozás nyilatkozatát, a kettős állampolgárságot, az alkotmányt, és hogy „megszülettek a munkahelyteremtés alapvető feltételei”. Schmitt szerint egyéves elnöksége alatt „tartása lett a nemzetnek, erősebb és egységesebb lett. Remélem, Szent István ünnepén az emberek is megélik azt az érzést, hogy az általuk választott vezetők tisztes erőfeszítést tesznek, és alázatosan dolgoznak”.

Bizonyítja ezt Tarlós István is a Heti Válaszban. A főpolgármestert arról kérdezték, nem blama-e, hogy júniusban döntenek az új zászlóról, elkezdik gyártani, aztán kitalálják, legyen új szegély a farkasfogak helyett. A válasz: „Ha az alkotmány vagy a médiatörvény elbírja, hogy rendre módosítsák, aligha lehet blama egy fővárosi rendeletpontosítás. Fel lehet fújni dolgokat, de azt javaslom, fogadjuk el, hogy a szimbólumalkotás egy folyamat, amely a zászló mellett Budapest teljes jelképrendszerét érinti – egészen az apró piktogramo­kig. Most szólok: az utcanév-változtatásokat sem tudtuk le egyetlen szavazással, szeptemberben újabb menet következik”. Tisztes erőfeszítéseket tesz Pintér Sándor is, akitől azt az ígéretet kérte számon a Figyelő, hogy minden faluban lesz rendőr. A belügyminiszter közölte: „aki ismer, az tudja, hogy nem a Patyomkin-megoldások híve vagyok. Mivel a létszámunk kezd feltöltődni, minden falu közepére ki tudnánk állítani egy díszrendőrt, de ez aligha biztosítaná a közrendet, márpedig a cél az, hogy a közbiztonság javuljon. És ehhez, megfelelő szervezéssel, lesz elegendő rendőr”. Lesz melléjük megfelelő infrastruktúra is, autó és benzin is bele? – kérdezte az újságíró. „Lesz, bár ezek kissé fetisizált dolgok, mert egy rendőr gyalog is rendőr” – válaszolta Pintér.

A sok egyeztetés és munka mellett a miniszterelnök mégis tudott időt szakítani arra, hogy a múlt héten négy napra Nagy-Britanniába utazzon feleségével, hogy egy dél-angliai faluban megünnepeljék Lévai Anikó születésnapját. Orbán Viktor szóvivője az Indexnek elmondta: a házaspár múlt csütörtökön a British Airways gépével utazott Londonba, és vasárnap tértek haza. Szijjártó Péter főnöke angliai útjával egy időben még azt mondta: a közigazgatási és a kormányzati munkák, valamint a nemzetközi gazdasági helyzet alakulása miatt a miniszterelnök nyáron is folyamatosan dolgozik, találkozókat, egyeztetéseket, előkészítő megbeszéléseket tart, emiatt „Orbán Viktor mindössze négy napot lehetett szabadságon még korábban, a nyár folyamán”.

Miközben az MSZP-hez köthető döntéshozók egész sora került ilyen-olyan indokkal előzetes letartóztatásba, most a BKV elnökeként működő Kocsis István szabadlábon védekezhet. Pedig a Magyar Villamost Művek Zrt. volt vezérigazgatóját különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, akkori főtanácsadóját bűnsegédlettel, és gyanúsított a helyettese, valamint az egyik leányvállalat igazgatója is. A sajtóhírek milliárdos nagyságrendű károkról és a legkülönbözőbb ügyekről – vissza nem kapott kölcsönről, 25 évre bérelt horvátországi szállodáról, fiktív szerződésekről – szólnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!