Az Európai Unió jövőjéről a nyugat-európai politikusok is különbözőképpen vélekednek, de annyi ezen a héten is kiderült, hogy a kétsebességes Európa elképzelése egyre kevésbé áll távol tőlük.

 
Di Rupo belga kormányfő az évnyitót megelőző tortatámadás nyomait tünteti el

Elio Di Rupo nyíltan beszélt arról, hogy a válság kezelésére született, alaposan megkésett és túlságosan szerény intézkedések oka a huszonhét ország nehézkes együttműködése. A belgák szocialista miniszterelnöke a Brüsszeli Szabad Egyetem pénteki felsőoktatási tanévnyitóján tartott ünnepi beszédében az eurózóna tizenhét országának szorosabb integrációjáról is beszélt. „Puszta illúzió manapság politikai értelemben a huszonhetek Európájáról beszélni” – jelentette ki Elio Di Rupo. Szerint a huszonhetek Európájának illúziója hatalmas csalódásokat okoz, amelynek következménye az Európa-ellenes érzések növekedése. Ezzel szemben úgy gondolja, hogy az eurózóna bizonyos országainak adósságait közösen kell felvállalnia az övezetnek. A miniszterelnök szerint a megszorítások sem segítenek Európa gazdasági helyzetének helyrehozatalában, úgy véli, hogy egy „európai New Deal” indíthatná be a kontinens gazdaságát. Az Európai Központi Banknak pedig szerinte egy olyan intézménnyé kellene válnia, amelynek az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fedhez hasonlóan hitelezőként is működnie kellene legvégső esetekben.

Guido Westerwelle német külügyminiszter az Európai Unió Bizottsága számára követel nagyobb befolyást a Frankfurter Allgemeine Zeitungban közölt Megvédeni Európa értékeit című vendégkommentárjában. Szerinte az európai értékek védelmében olyan mechanizmusokat kell létrehozni, amelyekkel fel lehet lépni olyan visszás esetekben is, mint amikor Magyarország sajtószabadságának, vagy a romániai igazságszolgáltatásnak a függetlensége kerül veszélybe. A jelenleg alkalmazható eszközök szerinte elégtelenek. Ennek egyik oka az, hogy a klasszikus kötelezettségszegési eljárások ugyan büntetik az uniós szabályok megsértését, de a jogállamiság vagy a demokrácia megsértésének mélyebben fekvő magvát nem érik el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!