A titkosszolgálatoknál az egészségügyi, pszichikai alkalmassági vizsgálatok és a munkavégzés feltételei is sokkal szigorúbbak, mint a rendvédelmi területen, ezért az itt dolgozók hamarabb „elhasználódnak” – indokolta a szakszervezeti vezető a korkedvezményes nyugdíj jogosultságát.

„A fegyveres és rendvédelmi dolgozók nem bohócok, a szakszervezetek nem bohócokat képviselnek, hanem komoly embereket, akik a hivatásuknak élnek, nem lehet azzal viccelődni, hogy mi most bohócforradalmat fogunk végrehajtani” – mondta lapunknak a rendvédelmi érdekegyeztető fórum munkavállalói oldalának megbízott vezetője. Powell Pál szerint, aki úgy gondolja, hogy nem ért egyet valamivel, az vállalja az arcát egy tüntetésen. „Ma­­gán­emberként mondom: nem szeretném, ha a saját területemen lévő dolgozók bohócnak maszkírozva mennének az utcára” – fogalmazott az érdekvédő, aki egyébként a Nemzet­biztonsági Szak­szolgálat Érdek-képviseleti Szervezetének az elnöke is, és akit arról kérdeztünk, hogy a szakszolgálat dolgozóinál miért indokolt a kedvezmények megtartása.

A titoktartási kötelezettség miatt annyit árult el csupán, hogy vannak olyan kollégái, akik „műveleti” munkát végeznek, akár az utcán, de a hivatalban is, és ez a munka pszichésen, fizikailag is nagyon megterhelő. A titkosszolgálatoknál az egészségügyi, pszichikai alkalmassági vizsgálatok és a munkavégzés feltételei is sokkal szigorúbbak, mint a rendvédelmi területen, ezért az itt dolgozók hamarabb „elhasználódnak”. Például a szakszolgálathoz bármilyen munkakörbe – akár titkárnői állásra – jelentkezőnek is át kell esnie az úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Be kell jelenteni a házasságkötést, mert a másik felet is leellenőrzik, és engedélyeztetni kell a külföldi utazást is. Powell Pál szerint mindezek indokolják, hogy a titkosszolgálatoknál – és nem csak a szakszolgálatoknál – is meg kell tartani azt a lehetőséget, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel hamarabb vonuljanak vissza a területen dolgozók.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokon azt szerették volna elérni, hogy az állományban lévők a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően mehessenek el nyugdíjba, és azt javasolták, hogy az új szabályokat azoknál érvényesítsék, akik 2012. január 1. után vállalják, hogy a hivatásos szerveknél dolgoznak – és éles bevetéseken vesznek részt. Számukra életpályamodellt is ki kell dolgozni. A már nyugdíjban lévőkkel kapcsolatban pedig azt tartják problémásnak, hogy a Balsai–Lázár-féle alkotmánymódosításban nincs garancia a járandóság csökkentésének meggátolására.

Powell szerint szakszervezeti jogosítványaik is korlátozottabbak: a szolgálat munkatársainak nemcsak sztrájkolni, de még de­­monstrálniuk is tilos. Ő főigazgatói engedéllyel vesz részt a négy szakszervezeti konföderáció által június 16-ra meghirdetett or­­szágos tüntetésen, amelyet támogatnak a rendvédelmisek is. A törvényi tiltás ellenére megadott engedélyt az indokolja, hogy Powell a Közszolgálati Szakszervezetek Szö­vet­ségének is elnökségi tagja. Ma egyébként úgy látja, hogy rendbontásra senki sem készül, ezért nem kell olyan eseménytől tartani, ami törvénytelen. Azt azonban állítja, hogy a szakszervezeteknek a nyomásgyakorlás érdekében minden rendelkezésükre álló lehetőséget ki kell használniuk.

Magyarországon nem volt még példa a mos­tanihoz hasonló, nagy tömegeket megmozgató fegyveres és rendvédelmi megmozdulásra. Powell Pál szerint nem pozitív egy ország nemzetközi megítélése szempontjából, ha a fegyveres és rendvédelmi erői demonstrálnak. Arra számít, hogy külföldről is olyan jelzést kap a kormány, hogy meg kellene egyezni, pillanatnyilag azonban erre nem látszik esély. Abból, hogy a kormány várhatóan a Belügy­minisztérium által benyújtott tervezetet fogja elfogadni, az valószínűsíthető, hogy több engedményt már nem tudnak elérni a szakszervezetek.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!