Még havi 4 ezer forint pluszt sem hoz az idén és jövőre egy átlagos nyugdíjjal rendelkező idősnek a postás. Pedig ennél többet sejtet a kormány kommunikációja: decemberben visszamenőleges emelés és nyugdíjprémium is érkezik, jövőre pedig az idén „kigyúrt” pénzt emelik tovább – az inflációval megegyezően.

 
Illusztráció - Németh András Péter


Az emelés több elemből adódik össze. A legnagyobb tétel a kiegészítő emelés – ami azért jár, mert az esztendő végén mindig a valós inflációhoz igazítják az év elejei emelést. Idén csak 0,9 százalékos inflációval számolt a kormány, mégis kapásból 1,6 százalékkal emelte a nyugdíjakat. Viszont ez sem volt elég: a pénzromlás valódi mértéke ennél is nagyobb: 2,6 százalék lehet. Így az év elejéig visszamenőleg hiányzó 1 százalék – a jelenlegi 123 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva – 12 hónap alatt 14 400 forint pluszt jelent – ezt karácsony előtt kapják meg az idősek egy összegben. A gazdaság adott évi teljesítményétől függően az év végén nyugdíjprémium is jár – a bonyolult számítás alapján egy átlagnyugdíjas ezen a címen további 12 ezer forintot kaphat még idén. Vagyis a két tételt összeadva 26 400 forint plusszal zárhatja az évet.

Jövő évre 3 százalékos inflációt tervez a kormány, vagyis januártól a 2017 végére 125 200 forintos átlagnyugdíj további 3756 forinttal kerekedik, így havi 128 956 forintra rúg majd. Azt még nem tudni, inflációs korrekció lesz-e jövőre, de a várható gazdasági teljesítmény függvényében nyugdíjprémiumra megint lehet számítani: mintegy évi 16 ezer forintra.

Mindez – nem számolva 2018-as nyugdíjkorrekcióval – csaknem 87 ezer forint pluszt jelent 2 év alatt, azaz kevesebb mint havi 4 ezer forintot egy átlagnyugdíjasnak.

Azaz köszönő viszonyban sincs a 13. havi nyugdíj összegével. Ráadásul ennek nagy részét elviszi majd a nyugdíjaskosárban szereplő élelmiszerek, gyógyszerek, rezsiköltségek és szolgáltatások drágulása. Ezek ára ugyanis jellemzően nagyobb az átlagos inflációnál.

Mégis, úgy tűnik, ettől a „bőkezűségtől” várja az Orbán-kormány a választók mintegy negyedét kitevő szépkorúak támogatását.

Elképzelhető, hogy idén karácsony előtt is küld a kormány valamit megbecsülése jeléül az időseknek, akik tavaly év végén 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kaptak.

A Fidesz igyekezete nem véletlen: politikai aktivitásuk miatt a nyugdíjasok (23 százalékuknak favoritja a kormánypárt) különösen fontosak egy választás alkalmával – természetesen az ellenzéki pártoknak is, de ők egyelőre csak ígérni tudnak, nincsenek abban a helyzetben, hogy osztogassanak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!