Nyugdíjasokkal ütik egymást. - A burkolt buzizás nem hatott, így most a nyugdíjasokat próbálja Vona Gáborra uszítani a Fidesz.

 
Illusztráció

A Jobbik elnöke viszont Habony Árpáddal hárít, mondván: nonszensz, hogy az a Fidesz vádolja őt nyugdíjasgyalázással, amelynek spindoktora leütött egy idős férfit, védelmére kelő feleségét pedig hasba rúgta – pusztán azért, mert nem keltek át elég gyorsan a zebrán. Ám bármit is mond Vona, legfeljebb utóvédharcot folytathat, hiszen már javában dübörög a kormánypárt lejárató kampánya.

„Jó napot kívánok, a Fidesz nevében keresem. Azért hívom, mert önnek is tudnia kell, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke megsértette a nyugdíjasokat. Azt mondta róluk, hogy szennyvíz folyik a szájukból, magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, és trágárul ordibálnak. Ez felháborító! A Jobbik szégyellheti magát! Nem először fordítanak hátat az időseknek, nem először sértegetik őket. Vona Gábor kijelentése csak a legutóbbi példa. Ne felejtsük el, emlékezzünk erre, amikor majd szavazunk!” – ezzel a szöveggel kezdte meg a Fidesz a nyugdíjas választók puhítását a kampányra ráfordulva, a telefonokban egy idősférfi-hang emlékeztet a Jobbik elnökének korábbi szavaira.

Vona Gábor körülbelül egy hónapja – miután Orbán Viktor tusványosi beszéde alatt a hajánál fogva rántottak földre egy síppal tiltakozó nőt – tett közzé egy Facebook-bejegyzést.
A Fidesz-hívő nyugdíjasokról azt írta: bár minden tiszteletet megérdemelnek, az aljas orbánizmus játékszereivé váltak, mert a miniszterelnök történelmi traumáikra alapozva manipulálja őket. Vona egy korábbi dunaújvárosi eseményt idézett fel, ahol beszélgetett az utca népével, de „szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas. Húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”. Erre a bejegyzésre alapoz most a kormánypárt. Vona szerint a lejárató kampány nem bizonyít mást, mint hogy a Fidesz fél a Jobbiktól.

A fideszes-jobbikos adok-kapok (az idősek szimpátiájáért) nagy nyereséggel kecsegtető játszma: a mintegy 2,1 millió nyugdíjas döntheti el a választást. Ők ígérik ugyanis a legnagyobb arányban (45 százalékban), hogy biztosan elmennek az urnákhoz, míg a 18–29 évesek körében a Závecz Research Intézet (ZRI) tavaly őszi adatai szerint a szavazási hajlandóság 27 százalék.

Miközben a jelenlegi nyugdíjasok voksaiért teper a kormánypárt, a jövő idős embereiért nem sokat tesz. Mint arra Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa felhívta a figyelmet a Napi.hu-nak adott interjújában: a rossz munkaerő-piaci helyzetű munkavállalókra nem figyel a kormány.  Azoknak, akik 2030 körül mennek nyugdíjba, többször voltak munkanélküliek, feketén vagy minimálbérre bejelentve foglalkoztatták őket, „nagyon szaggatott a munkapiaci jelenlétük, s emiatt nem lesz teljes nyugdíjuk, csak résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy rosszabb esetben még arra sem”. Szikra Dorottya szerint a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát a magas színvonalú oktatási rendszer biztosítaná.

Csakhogy a jelenlegi szisztéma korszerűtlen tudást ad, lebutított szakmunkásokat képez, ami azt jelenti, hogy az itt tanulók alacsony fizetésért tudnak csak elhelyezkedni. Következésképp mivel a nyugdíjrendszer a befolyó járulékokból fizeti az időskori ellátást, az alacsony bérek miatt visszaesik a nyugdíjkasszából kiosztható összeg. Azaz az állam csökkenteni kényszerül a nyugdíjat.

Csak látszólag figyel a nyugdíjasokra a kormány, hiszen az utóbbi hét évben nem hozott létre állami fenntartású idősotthonokban új férőhelyeket, miközben a társadalom egyre öregszik. Az alapellátás még ezeken a helyeken is 90 ezer forint (ebben nincsenek benne a gyógyszerek sem), így sokan ebből az ellátásból is kiszorulnak.


A Fidesznek ugyan számos fiatal híve van, de ha a voksoláson való biztos részvétel a kérdés, a kormánypárt is leginkább az idősekre számíthat: a támogatói között a 18–29-es korosztálynak csak 41,5 százaléka aktív, szemben a nyugdíjasok 61,4 százalékával.


1 millió
ember, vagyis a nyugdíjasok fele kap havi 50–100 ezer forint közötti összeget

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!