Abban nincs vita a kormánypártban, hogy a CIA vagy a DIA (az amerikai polgári és katonai hírszerzés) robbantotta ki a panamai offshore-botrányt, ahogy azt is feltételezik: mivel az amerikaiak meg akarják regulázni az Orbán-kormányt, így lesznek még fideszes áldozatok. Egyelőre csak egy egykori fideszes országgyűlési képviselőről és volt szocialista megyei elnök- pénztárnokról (Boldvai László, az érintett, mentesítette pártját, és lemondott minden MSZP-s tisztségéről), valamint az állami Magyar Fejlesztési Bank volt vezetőjéről, illetve a Népszabadság és az FHB osztrák tulajdonosáról derült ki, hogy van panamai cége.

Ám a parlamenti frakciókban azt suttogják, lehet egy miniszternek is panamai offshore-érdekeltsége, a kérdés az, hogy a meglékelt iroda intézte-e az ügyeit. Ráadásul forrásaink attól tartanak, hogy az amerikai szivárogtatás nem szűkül le Panamára, márpedig a Fidesz környékén áradnak az offshore-ügyek. Többek között Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez és Andy Vajna kormánybiztoshoz kötődően.

A kormányfő mindenesetre a magyarországi offshore-szálak egyenkénti vizsgálatára utasította a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert. Szerinte ugyanis az embereknek látniuk kell, hogy a tőkével rendelkezők betartják-e a jogszabályokat. Ám e kijelentésével párhuzamosan máris szerecsenmosdatásba kezdett, és arról beszélt: a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a bankárok lehetnek sárosak, no meg, persze, a szocialista nagytőke.

És ebben az esetben az élet a kormányfőnek segített: korrupció gyanújába keveredett a metróbeszerzés. A kocsikat szállító Alstom cég ugyanis 2002-ben elbukott a nagykörúti villamosok tenderén. Ám ennek ellenére négy évvel később a francia cég szállíthatta a 2-es és 4-es metróvonalak járműveit. És a brit korrupciós nyomozó hatóság szerint nem véletlenül: az SFO napvilágra került vádemelése szerint az Alstom 2006-2007-ben 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt juttatott két cégen keresztül a BKV akkori döntéshozóinak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!