Rohamivás. Jelenség, melynek során a fiatalok sportot űznek abból, ki tud a lehető legrövidebb idő alatt a legjobban beállni. A kamaszok egy része a beilleszkedést akarja könnyebbé tenni, mások azt látják a környezetükben, hogy az ivás természetes. A rohamivás egyre jellemzőbb a kamaszokra, és a drogok is a közösségi szórakozás részévé váltak. De miért fordulnak a szerek felé, és hogy lehetne megállítani őket az önpusztítás útján?

Egy neve elhallgatását kérő pedagógus arról beszélt a Vasárnapi Híreknek: kollégáival olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik a közoktatásban „kiverik a biztosítékot”. Mégpedig azért, mert nem képesek teljesíteni azt az egyen követelményt, fejlődési irányt, amit elvárnak tőlük. Ők azok, akiknek az egyedisége nem fér bele a közoktatásba. Ezek a gyerekek vagy be sem kerülnek egy közoktatási intézménybe, vagy eltanácsolják őket onnan, esetleg maguk hagyják ott az iskolát, kisebb gyerekeknél a szülők lépnek közbe. Ők az úgynevezett oktatási menekültek. Folyamatosan nő a számuk, a szakember szerint ugyanis a közoktatás egyre inkább az átlagra koncentrál. Így mind kevesebben felelnek meg az elvárásoknak. Aki egy kicsit is eltér, már kívül esik a tolerált kategórián. A következmények pedig drasztikusak lehetnek.

Elviselhetetlen frusztráció

Nagyon sokféle inger éri a fiatalokat, egyre rohamosabb a technológiai fejlődés, ami erősíti, hogy rebbenékeny legyen a gyerekek figyelme. A magyar oktatási rendszer eközben egyre merevebb, míg a gyerekek egyre kevésbé átlagosak. Ahogy azt a szakember is kifejtette: így sokan képtelenek a rendszerben maradni. „Ha nem adunk az ő különleges igényüknek megfelelő támaszt és figyelmet, akkor iszonyatos frusztrációkat élhetnek meg. Óriási energiák mozognak bennük, de ha nem kapják meg a nekik fontos támogatást, akkor ez az energia nem a saját maguk és a közösségük szolgálatába áll, hanem a pusztítás és önpusztítás felé fordul. A hihetetlen frusztráció ugyanis nehezen viselhető el másképpen” – fejti ki a pedagógus.

A szülők és a pedagógusok felelőssége tehát óriási, hiszen közvetve ők is előidézhetik azt a helyzetet, mikor egy fiatal az alkoholhoz és a drogokhoz menekül, mert a környezettől nem kap támogatást. A nehezebben kezelhető, átlagtól eltérő gyerekeket oktató iskolában egyébként nem az a kérdés, hogy fogyasztanak-e drogot vagy alkoholt, hanem hogy miképpen lehet úgy feléjük fordulni, hogy szükségtelen legyen számukra ezek kényszeres használata. „Nem a módszer a lényeg, abból rengeteg van, hanem az, hogyan tudunk figyelni a gyerekre, és feltérképezni az igényeit, majd ehhez alkalmazkodva oktatni. Ez jelenleg egyáltalán nem jellemző az államilag fenntartott középiskolákban” – mondja.

Az okok között szerepel az is, hogy olyan embert lehet találni, aki sokféle módszert képes megtanulni, de az ritkább, aki folyamatosan fejleszti a saját figyelmét is. „Egyetlen gyereken sem lehet segíteni, ha ő nem akarja. Ugyanakkor egyes speciális iskolákban a diákoknak saját mentoruk van, akik személyesen segítenek nekik. Velük őszintébbek a gyerekek, megfogalmazhatnak fájdalmakat, igényeket, szükségleteket” – ecseteli a pedagógus.

Veszélyes reménytelenség

A drog és alkohol használata ugyan tünetként jelenik meg, de valódi függőséget okozhat, amikor már nem tünet, hanem elsődleges ok. Tavaly már az UNICEF is figyelmeztetett: a gyermekek egészségét tekintve Magyarország a rosszul teljesítő országok között van. A 30. helyen szerepel azon a 41 államot tartalmazó listán, amelyen az európai uniós és OECD tagországokat rangsorolták. A jelentés szerint a legsúlyosabb problémákat a kamaszok – 11–15 éves korosztály – túlzott alkoholfogyasztása okozza, ebben a tekintetben a negyedik legrosszabb eredmény hazánké.

Nem csak az alkohol, a drogfogyasztás is egyre több fiatalt sodor veszélybe. Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa, igazságügyi gyermekpszichiáter lapunknak elmondta: szükségtelenül sok gyermek fogyaszt ma Magyarországon marihuánát vagy olyan szert, amiről azt hiszi, hogy az. A terjesztőknek ugyanis erős kampánnyal sikerült elérni, hogy azt gondolják: ez tulajdonképpen csak egy olyan szer, amitől felszabadultabbak lesznek, jobb a buli, valójában nem is drog. De ez nem igaz.

A füvezés gyakran a szórakozásnak is része, így közösségi nyomásra az is belekóstolhat, aki önmagától nem feltétlenül próbálná ki. A társai ugyanis presszionálják. Az utóbbi években egyre könnyebb hozzáférni a marihuánához és a még károsabb biofűhöz, ezek a szerek olcsóbbá is váltak. Ráadásul egyre többen kampányolnak a legalizációjuk mellett, és a rákgyógyítással kapcsolatos hatásaikról is keringenek rosszul fordított félinformációk. Ezeket könnyen mentesítő körülményként élhetik meg a felhasználók, hiszen mi baj lehet, ha van, ahol legális és súlyos betegek is használják? Ez azonban távol áll a valóságtól. Ráadásul a marihuána úgynevezett kapudrog, aki elkezdi, általában nem áll meg csak annál.

„A marihuána minősége is egyre silányabb, gyakran hígítják és keverik olyan anyagokkal, amelyek szintén alkalmasak a tudatmódosításra. Ilyen lehet akár a meztelencsiga-ölő méreg. Ezeknél érezhető, hogy valami nincs rendben, így a fogyasztók lassanként átállnak a tiszta heroin fogyasztására, mert azt megbízhatóbbnak gondolják.

Ezt Amerikában az elmúlt években figyelték meg, serdülők vizsgálatai során” – közli a sokkoló tényeket a szakember.

Heroinfüggő kamaszok

A heroin esetében azonban nagyon gyorsan függőség alakulhat ki, a túladagolása pedig azonnali keringésleállást és halált okoz. A  fiatalok áttérése tehát rendkívül veszélyes tendencia, ami jelenleg aktívan foglalkoztatja a gyermekvédelmet, addiktológiai szakembereket és pszichiátereket.

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a problémák, amelyek miatt valaki a szerek felé fordul, Sófi Gyula pszichológiai, szociológiai és biológiai okokat sorolt. Első helyen szerepel a családi és kortárs közösségi szokások szerepe. Nagyobb a drogok kipróbálásának esélye, ha a gyerek olyan környezetben nő fel, ahol ezt a viselkedési mintát látja. Ha a felnőtt drogozik, iszik vagy dohányzik, akkor az neki is természetes lesz. De az okok között szerepel a stressz, esetleges bántalmazás, bár messze nem ez az elsődleges.

A bajba jutott gyerekek és családjaik segítése, a rehabilitáció kulcsfontosságú lehet, hazánkban is komoly hálózat épült ki. Ez elengedhetetlenül fontos, főleg, ha figyelembe vesszük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet együttműködésében készült, 2016ban nyilvánosságra hozott mutatókat. Eszerint bár kevesebb alkoholt isznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok. Annak felelőssége, hogy ez változzon, a mindannyiunké.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!