A közelgő magyarországi kvótanépszavazással kapcsolatos esélylatolgatást is olvashat a friss Vasárnapi Hírekben a hétvégi pozsonyi EU-csúcsról készült elemzésben. Munkatársaink, Szűcs Ágnes és Nagy B. György teljes cikke „Egymás idegeire mennek” címmel jelent meg a szeptember 17-i VH-ban.

 
Csak a harc: Orbán Pozsonyban - Forrás: MTI/AP

"A Fidesz nem lehet biztos a dolgában, ezért elkezdték kiépíteni kommunikációs menekülőutakat. Ahogy azt a Vasárnapi Hírek korábban megírta, ha több mint 2,1 millió „nem” szavazatot adnak le a népszavazáson, a kormány azt kommunikálja majd, hogy a referendum eredményes volt. Ugyanis ennyi voks akkor is elegendő lenne a kormányzati álláspont többségéhez, ha a népszavazás érvényes lett volna (értsd: részt vesz a választókorú lakosság több mint fele). A technikai érvelést két tartalmi argumentum egészítheti ki.
Az egyik „gondolati atyja” Kósa Lajos, aki szerint teljesen mindegy, hányan voksoltak – csak az számít, a nemek vagy az igenek vannak-e többségben. Ugyanis a Fidesz frakcióvezetője szerint, aki nem megy el, azt nem érdekli a kérdés, és átadja a döntés jogát a referendumon résztvevőknek. Kósa tudatosan tagadja, hogy az otthonmaradás egyfajta protestmagatartás lenne, hiszen ha nem így tenne, akkor elismerné egy érvénytelen népszavazás esetén, hogy a többség elégedetlen a kabinettel.
Márpedig a referendum célja, hogy legitimálja a kormány politikáját: az EU-ban és idehaza egyaránt. Nem véletlen, hogy Orbán is beszállt az „előzetes kármentésbe”.
Ő az erkölcsi érvényesség fogalmát alkotta meg – mégpedig a 2004-es, a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra alapozva. Ami érdektelenség okán érvénytelen volt, ám mivel a résztvevők 90 százaléka szerint igenis szükség volt a „nemzetegyesítésre”, a kormánynak erkölcsi alapot adott 2010-ben a kettős állampolgárság bevezetésére. Magyarán bármi lesz az eredmény október 2-án, a kabinet úgy kommunikálja majd, mint újabb felhatalmazást/megerősítést a kormányzásra.
Hogy mi lesz október 2-a után, arról Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában úgy nyilatkozott: van már terve, mi következne egy érvényes népszavazás után, ám arról még nem akart beszélni. E talányos megfogalmazás is felerősítette azt a vélekedést, miszerint Orbán fejében az előrehozott választásra (is) létezik forgatókönyv."


További részletek a szeptember 17-i VH-ban, "Egymás idegeire mennek" címmmel.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!