Már a rendőrség is nyomoz egy olyan átveréses ügyben, amelyben főleg nyugdíjasok helyzetére, kiszolgáltatottságára építenek. Vádat még senki ellen nem emeltek, miközben a cégek szépen gazdagodnak a hiszékeny áldozatok pénzéből.

 
A kép illusztráció - Forrás: Shutterstock

Jó napot kívánok! Ugye, tudja, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási listát? Ezért mi most egy teljesen díjmentes szűrővizsgálatot ajánlunk, és önnek semmi más dolga nincs, mint eljönni a rendelőnkbe, ahol országos hírű szakorvosok diagnosztizálják. Mikorra foglalhatunk önnek időpontot? – a monoton hangon, egy levegővételre elmondott szöveget egy évvel ezelőtt hallottam először, akkor köszöntem szépen, nem éltem vele. Aztán néhány héttel ezelőtt újra megszólalt a telefon, s mivel aznap kicsit jobban szúrt a mellkasom a szokásosnál, gondoltam, mit veszíthetek? Aztán kiderült, hogy nem rám várnak a szűréssel, tudniillik ahhoz hatvan éven felülinek kellene lennem, viszont, ha viszek magammal egy, a kívánalmaknak megfelelő családtagot, én is mehetek.

Egy Soroksári úti „orvosi centrumban” kedves, előzékeny fiatalember fogadott. Bemutatkozott, bekísért egy szobába, ahol felvették az adatokat. Kérdeztem, mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat? Az mindössze pár perc, ám „a kiértékelést a doktor úr végzi, az eltarthat vagy egy órát”. Mondtuk, semmi baj, csinálják a vizsgálatot, az eredményért majd beugrunk a héten, de kiderült, az nem jó: az értékelés ugyanis éppen egy órát vesz igénybe, és közben nem lehet elmenni. Nocsak! Persze elmentünk.


Azt mondták, meg fogok halni

Édesanyám egy héttel később visszament, próba szerencse alapon. „A vizsgálat öt másodpercig tartott: egy háromszög alakú ketyerét nyomtak a mellkasomhoz, majd közölték, hogy várjak – mesélte a látogatás után. – Negyedóra múlva betereltek egy szobába, ahol még vagy nyolcan voltunk. Bejött egy fiatalember, fehér köpenyben. Kezembe nyomott egy papírt, amelyen néhány adat mellett kézzel írva az állt, hogy a szívem stresszindexe 73 százalékos – jelentsen ez bármit is –, majd a férfi közölte, hogy ez már nagyon veszélyes, és ha nem kezeltetem, rövidesen meg fogok halni.”

Miután minden bent ülővel hasonló diagnózist közöltek, a fiatalember előadást tartott egy „egyedülálló” kezelésről, amelynek segítségével az élet meghosszabbítható, az életminőség javítható, egyszóval mindenki megmenekül. Ennek ára mindössze 249 ezer forint, aminek a 10 százalékát helyben, azonnal be kell fizetni, a többit ráér később. Amikor édesanyám mondta, hogy neki nincs ennyi pénze, és nem is lesz, a fiatalember megjegyezte, hogy ha neki vagy bármelyik családtagjának nem ér ennyi pénzt az élete, akkor nincs is miről beszélni. Ennyiben maradtak.


Ezüsttakaró, lágy lézer

„Múlt héten anyukámat húzták be a csőbe. Nagyon sok pénzt hagyott ott, gyakorlatilag megfélemlítették a rossz eredményekkel, azt mondták, hogy műteni kell, vagy vegye meg a két készüléket: a BNM lágylézer-terápiát és a frekvenciamatracot.” Erika esete nem egyedi, mint ahogy az ezt követő események is szokványosnak mondhatók. „Egy nappal később hívtam őket, hogy szeretnék elállni a vásárlástól. Azt mondták, csak levásárolni lehet. Írjak levelet, és majd továbbítják az illetékesnek. Azóta várok.”

„Ingyenes vizsgálatra hívtak, és hogy, hogy nem, megnyertük a főnyereményt. Gyanítottuk, hogy valami nem stimmel, de a kedvességükkel csak levettek a lábamról. 450 ezerért adtak volna mindent: ezüsttakarót, a lézert, meg egy évig a havi kontrollt. Mivel nagyon fáj a lábam, úgy gondoltam, hogy legalább a lézerest csak megpróbálom, megrendeltem 240 ezerért.” Marika egyike a „későn eszmélőknek”, ma már a szívcentrum károsultjaiból szerveződött Facebook-csoport tagja. Fenti, szó szerinti bejegyzése tanulságos, pedig ő a szerencsésebbek közé tartozik: nem volt nála elegendő pénz, és engedélyt kapott rá, hogy egy nappal később fizessen. Hazament, informálódott, és így talált rá erre az internetes közösségre. „Azt hiszem, nekem szerencsém volt. Amikor másnap próbáltam hívni őket, hogy lemondjam a megrendelést, nem vették fel a telefont a megadott számon. Azóta se.” (Lapunk később többször is hívta a pár perc alatt diagnózist adó céget, de a telefont senki nem vette fel.)

A közösségi csoportot elindító székesfehérvári Pálmai Zsuzsa szülei nem voltak ilyen szerencsések. „Anyukám és apukám már közel vannak a kilencvenhez. Őket tavaly áprilisban hívták fel az ingyenes egészségügyi szűréssel, egy orvos nevében. A doktorról azt állították, hogy országos hírű kardiológus. Maga a vizsgálat szívfrekvencia-és tüdőkapacitásmérésből állt, az eredményről nem adtak dokumentumot.

Ezután részt kellett venniük egy sorsoláson, melyen édesanyám megnyerte a fődíjat, egy ágynemű garnitúrát, a másikat pedig jutányos áron 400 000 Ft-ért megvehették. Addig győzködték őket, míg beleegyeztek. Az egyik fiatalember, aki magát asszisztensnek mondta, autóval hazavitte apukámat a pénzért, addig anyukámmal az üzletben aláíratták a megrendelőt.” Zsuzsa, amikor meghallotta, mibe keveredtek a szülei, megpróbálta visszaszerezni a pénzt, sikertelenül: a szerződést egy olyan kft. kötötte, amelyiknek tevékenységi körében benne van a termékbemutatók rendezése és az értékesítés. „Hogy orvosi diagnózis kiállítására volt-e, azt kétlem, de még nyomozok az ügyben” – mondja Zsuzsa.


Szabályok és megfelelések

Nemcsak Pálmai Zsuzsa, de a rendőrség is nyomoz. A Vasárnapi Hírek információi szerint Budapesten, a III. Kerületi Rendőrkapitányságon csaknem egy éve vizsgálják a szívcentrum ügyét, de úgy tűnik, ennyi idő alatt sem sikerült kellő mennyiségű bizonyítékot összegyűjteni egy vádemeléshez. Pedig muníció van bőven: 2010-ben 228, tavaly pedig már csaknem 800 írásos panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz a megtévesztő termékbemutatók ügyében. Idén januárban pedig a károsultak érdekeit figyelembe vevő, az eddiginél szigorúbb jogszabály született a termékbemutatókról – igaz, ennek eredménye nem az lett, hogy kevesebb embert vertek volna át, hanem inkább az, hogy a cégek körülbástyázták magukat, és újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak.

„Tapasztalataink szerint az árubemutatók legtöbbször egészségvédő, egészségmegőrző előadás köntösében zajlanak, melyek látogatására az érdeklődőket egészségügyi szűrővizsgálat, illetőleg állapotfelmérés (például szív- és érrendszeri állapotfelmérés) ígéretével próbálják rávenni. A szűrővizsgálatként hirdetett előadásokat, illetve az azokon végzett vizsgálatokat egészségügyi végzettséggel nem rendelkező, esetenként alacsony iskolai végzettségű vagy korábban más területen dolgozó (ménesgazda, hegesztőszakmunkás) személyek bonyolították le” – írja a VH kérdésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A fogyasztóvédelem és a társhatóságok (például a Gazdasági Versenyhivatal) folyamatosan ellenőrzik ezeket a vállalkozásokat, a cikkünk elején megírt esetben a cég ellen eljárás is folyik.


Sodródó betegek

Az ehhez hasonló, magukat alternatív gyógymódnak nevező diagnosztikai központok működése rengeteg problémát felvet, mondja a VH-nak dr. Szebik Imre orvosetikus. Nem tudni, hogy a készülék, amivel vizsgálnak, mennyire felel meg az orvosi diagnosztikai feltételeknek, sem azt, van-e mögötte tudományos igényű kutatás, folyamatos ellenőrzés, visszajelzés. Ettől függ ugyanis, mennyire valósak a mért eredmények. Az orvosetikus szerint az is aggályos, hogy a betegekkel asszisztensek közlik az úgynevezett diagnózist: „Ez nyilván orvosi diagnózis, aminek az értelmezéséhez orvos szükséges. Egy szívritmuszavarnak ezerféle oka és fajtája lehet, a betegnek pedig ezzel kapcsolatban ezer kérdése. Ha a betegnek nincs lehetősége valódi orvossal konzultálni ott, jobb, ha gyanakszik.” Egy rossz prognózis közlésének pedig – „Ön meg fog halni” – szigorú szabályai vannak: „Több mint furcsa, ha ilyesmit nem a diagnózist felállító orvostól kell hallani.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!