Teljesen átrajzolhatja az európai futballtérképet is a brexit.

Az európai szabályozás egyik fontos eleme, hogy az európai csapatokban egyszerre legfeljebb három unión kívüli játékos szerepelhet. Vegyük például a Bajnokok Ligája győztes Real Madridot, ahol általában egy kolumbiai és két brazil mellett rendre a kezdőben kap helyet az Eb-n parádézó, és a világ egyik legjobb szélsőjének tartott Gareth Bale. Csakhogy Bale walesi, jelenleg még uniós játékos. ha maradnak a szabályok, a jövőben ő már unión kívülinek számít, és nem léphet pályára a másik hárommal egyszerre. Hasonló problémák lehetnek a brit bajnokságban, a Premier League-ben is, csak ott fordított előjellel. A brit csapatok egy szigorú pontrendszer szerint játszathatnak nem uniós játékosokat, márpedig az angol bajnokság erejét éppen a külföldi, sokszor afrikai vagy ázsiai játékosok adják. „Ha a mostani rendszer az elmúlt években vonatkozott volna már a nem brit EU-s országokra is, Cristiano Ronaldo biztosan nem tudott volna a Manchester Unitedhez igazolni 2003-ban 18 évesen, de például Bogdán Ádám sem kerülhetett volna nemrég a Liverpoolhoz” – írja az Index.

Ne legyenek kétségeink: nemcsak a fociról mint sportról, hanem euró- (font-) milliárdokról beszélünk. A foci az egyik legjelentősebb üzletág, a sportiparban pedig a legnagyobb. A kilépéssel gyengülő angol liga hatalmas közvetítési jogdíjaktól eshet el a jövőben.

Vannak olyan hangok is – főleg kilépés pártiak –, amelyek szerint a brexit csak jót tehet a brit futballal. Rákényszeríti az angolokat az utánpótlás-nevelés fejlesztésére és arra, hogy minél több fiatal hazai játékos kapjon lehetőséget a Premier League élcsapataiban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!