Vége a liberális demokráciának Magyarországon – Orbán Viktor miniszterelnök megint nem kertelt Tusnádfürdőn mondott beszédében, ha a tegnap kimondott szavakhoz igazodnak majd a kormányzati tettek, akkor abból a magyar állami berendezkedés átformálása következhet. És persze az eddiginél is több hazai és nemzetközi konfliktus. Orbán fő üzenete az volt, hogy a világban bármi megtörténhet. Ez alighanem igaz mostantól Magyarországra is.

 
Orbán Viktor Tusványoson - MTI-fotó: Beliczay László

MSZP: Tóbiás József, a párt elnöke szerint az az állam, amely nem a szabadság köré szerveződik, előbb vagy utóbb kilép a demokrácia keretei közül. A szocialista politikus szerint a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszeréből.
Együtt-PM: A magyar miniszterelnök „Putyint majmolja” – fogalmazott a pártszövetség. Az Együtt szerint „Orbán Viktor miniszterelnök mai beszédével azonban nem a liberális demokráciának áldozott le, hanem magának a demokráciának”.
DK: Az ellenzéki párt úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök számára a szabadságra épülő demokráciával szemben „egy fasiszta, szabadságot lebontó államszervezés” a követendő példa. Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a miniszterelnök „sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló”.
LMP: Schiffer András, a párt társelnöke szerint a miniszterelnök helyzetértékelésével akár egyet is lehetne érteni, arról ugyanakkor elfelejtett beszélni, hogy az általa vezetett Fidesz – az SZDSZ-szel szövetségben – az egyik fő felelőse, hogy 1989 után Magyarországon liberális demokrácia alakult ki.
Liberálisok: Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor „megtagadta mindazt, amiért egykoron harcba szállt és politikai szerepet vállalt, megtagadta egykori önmagát”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!