Nem hatotta meg a magyar fenyegetőzés a német közszolgálati televíziót: az NDR bohócként ábrázolta Orbán Viktort.

 

A német gyerekeknek szóló műsor komoly témákat mutat be; egy hete Magyarország volt a téma, hogy megszegi az EU-s szabályokat, és sérül a sajtószabadság. A miniszterelnök a múlt héten úgy reagált: sajnálja a német gyerekeket, Magyarországon ugyanis elképzelhetetlen lenne, hogy „hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá”. Az újabb kisfilmben mindezt Orbán Viktor animált figuraként mondja el, előbb az irodájában ugrándozva, majd kesztyűbábként, végül ajándékcsomagokkal és pezsgősüveggel látható szívecskés esőben. Az előző filmhez képest azzal is kiegészítik a képet, hogy Orbánt idegesíti, ha a sajtó nem csak jó híreket közöl a kormányról. „Orbán sokkal több propagandát szeretne magának” – fogalmaz a kishíradó, amely végül megállapítja: Orbán szavai megerősítik a magyar sajtószabadságról mondottakat.

A német ARD a héten már reagált a kormányfő szavaira: az Orbán agymosással vádolja a Kika-híradót című beszámolóban Stephan Ozsváth arról írt, hogy Magyarországon már 550 politikailag kellemetlen szerkesztőt bocsátottak el a közszolgálati médiától, és bizonyíthatóan hamisítottak televíziós beszámolókat. Az Orbán-kormány azonban nemcsak a saját újságíróit szeretné ellenőrizni, hanem a külföldi arculat is fontos számára – jegyezte meg a szerző.

A Külügyminisztérium is reagált, mondván: valótlanul mutatták be a tényeket a műsorban. Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár pedig arról beszélt az M1-nek, Magyarország megbízásából egy szakértőkből álló jogászcsapat vizsgálja Berlinben, hogy a német médiaszabályozás alapján milyen lehetőségei vannak a panaszos magyar félnek jogai érvényesítésére.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!